Ειδήσεις

Βαγενά: Για ποιον λόγο καταψηφίσαμε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας


Η Κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία παρουσίασε ως φοβερή διαπραγματευτική επιτυχία, αποκρύπτοντας πολύ βασικά σημεία της, που την καθιστούν ιδιαίτερα επιβαρυντική προς το εθνικό συμφέρον – το αντίθετο δηλαδή από αυτό που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση.

Το καλοκαίρι του 2020, που η τουρκική προκλητικότητα ήταν σε πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής έξαρση, με το Oruc Reis να αλωνίζει στο Αιγαίο ανενόχλητο, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να σπεύσουμε για μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά φρεγατών, όπως συμβούλευαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, σε συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων στο γραφείο του στη Βουλή, τους είπε ότι ακύρωσετελευταία στιγμή τη σχεδόν έτοιμη συμφωνία που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά φρεγατών,γιατί ήταν πολύ ακριβές.Αντί για τις φρεγάτες, αγόρασε Ραφάλ τα οποία δεν είχε ζητήσει κανείς από τους αρμόδιους συμβούλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τώρα, μετά από έναν χρόνο, θυμήθηκε ότι οι φρεγάτες είναι απαραίτητες.

Και τον ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, τώρα πού βρέθηκαν τα χρήματα, όταν μάλιστα έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος τεράστιας υγειονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας; Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τα λεφτά του ελληνικού λαού ως λεφτά της οικογένειάς του και αγοράζει φρεγάτες σαν να αγόραζε γραβάτες σε πολυκατάστημα. Η Ελλάδα είναι μία υπερχρεωμένη χώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας βάζει σε μία κούρσα αλόγιστων εξοπλιστικών δαπανών. Αυξάνει στον προϋπολογισμό για το 2022 το κονδύλι για την Άμυνα κατά 41% και μειώνει,εν μέσω πανδημίας, το κονδύλι για την Υγεία κατά 12%. Ακόμα, απαξιώνει και σχεδόν καταργεί την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και αγοράζουμε ό,τι μας πουλάνε,χωρίς να εξασφαλίζουμε καμία δέσμευση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε περίπτωση νέας τουρκικής απειλής.Ας σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία, που έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από εμάς, εξυπηρετεί τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών της από την εγχώρια πολεμική βιομηχανίατης σε ποσοστό πάνω από 75%.

Δίνουμε, λοιπόν, τώραεπτά δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, χωρίς καμία εγγύηση για την αξιοποίηση της αμυντικής μας βιομηχανίας και κυρίως χωρίς να αποσπούμε καμία δέσμευση ότι η Γαλλία θα συνδράμει σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει και πάλι τα χωρικά μας ύδατα, παρά μόνο εάν παραβιάσει τα έξι ναυτικά μίλια. Βάλαμε δηλαδή ως κόκκινη γραμμή τα έξι ναυτικά μίλια, το λεγόμενο δόγμα Γεραπετρίτη. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ειρωνευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ ότανεκείνος ζητούσε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα έξι στα δώδεκα μίλια, τώρα ίσως η συμφωνία με τη Γαλλία να είχε και κάποιο πραγματικό όφελος.

Έπειτα, στο άρθρο 18 της συμφωνίας δεχόμαστε να στέλνουμε σώματα μάχιμων Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή Σαχέλ για να πολεμήσουν υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Η Γαλλία φέτος έχασε εκεί δεκάδες στρατιώτες και κάτω από την πίεση της γαλλικής κοινής γνώμης αποσύρει μεγάλο αριθμό δικών της στρατιωτών και επιστρατεύει Ρώσους μισθοφόρους. Εμείς, λοιπόν, συμφωνούμε να στείλουμε εκεί τα παιδιά μας ως πρόθυμοι υποστηρικτές, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς εγγυήσεις.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ότανδιαπραγματευόμασταν εμείς, είχαμε πάντα στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά ταυτόχρονα και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Η  έγνοια και η προτεραιότητά μας ήταν να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να ξαναβάλουμε τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες και κυρίως προασπίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως μία φιλειρηνική δύναμη, που δεν στέλνειμάχιμες μονάδες, αλλά μόνο μονάδες υποστήριξης στις εμπόλεμες ζώνες.Διότι οι Έλληνες στρατιώτες ιστορικά μάχονται και θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, να υπερασπιστούν το πάτριο έδαφος. Στην περιοχή του Σαχέλ, όμως, τι ακριβώς θα υπερασπίζονται, για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;

Χωρίς να έχει δηλώσει η Γαλλική Δημοκρατίαότι θα παράσχει αρωγή στη χώρα μας και σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της, το αίσθημα ευθύνης και η πατριωτική μας συνείδηση δεν μας επέτρεψε να υπερψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία. Διότι πατριωτισμός δεν είναι μόνο να έχεις ισχυρό πολεμικό ναυτικό, πράγμα στο οποίο συμφωνούμε. Πατριωτισμός, κατά τη γνώμη μας, είναι να έχεις και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που να καλύπτει όλους τους πολίτες με καλά νοσοκομεία και με σωστές παροχές. Πατριωτισμός είναι να έχεις καλά σχολεία, άρτια στελεχωμένα και να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα σε κοντέινερ ή στοιβαγμένα σε άθλιες και ανήλιες αίθουσες στη διάρκεια της πανδημίας. Πατριωτισμός, τέλος, είναι να μην εκθέτεις σε κίνδυνο τη ζωή έστω και ενός Έλληνα στρατιώτη, στέλνοντάς τον να πολεμήσει στην υποσαχάρια Αφρική, στο Σαχέλ, για να υπερασπιστεί τα αποικιοκρατικά συμφέροντα άλλης χώρας.

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση υποβολής της 1ης αίτησης πληρωμής για τα σχεδία βελτίωσης
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στην οδό Γοργία