Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που απασχολούν τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.
Στο τέλος της αρχιερατικής λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον επιχώριο μητροπολίτη είπε ότι «ευρισκόμενοι στην Πόλη με αφορμή την θρονική εορτή του Φαναρίου και τα 30 χρόνια λαμπράς, δημιουργικής, καρποφόρας και ιστορικής έως τώρα πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρήσαμε καλό η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να επισκεφτούμε την ιστορική Χαλκηδόνα και να συμμετέχουμε στη λειτουργία στον περικαλλή αυτόν καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Μπορεί να μην ήμασταν στην ευφροσύνη ημέρα της ενθρονίσεώς σας, αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να αναφωνήσουμε κι εμείς το άξιος!
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας εμπιστεύθηκε την πρώτη τη τάξη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της χώρας που εδρεύει, σε καιρούς δύσκολους, που χαρακτηρίζονται πρωτίστως από τη δημογραφική συρρίκνωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αλλά όπως έλεγε κι ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τον ρωτούσαν πόσοι Ρωμιοί απέμειναν στην Πόλη “είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι”. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας φοβίζει το μικρό ποίμνιο και θα εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας Ορθοδόξους αδελφούς μας από τις ομόδοξες χώρες, της Γεωργίας, της Ουκρανίας της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη, στην Ίμβρο με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 50 χρονιά -όταν το 1964 αυθαιρέτως έκλεισαν- συντελείται ένα μικρό θαύμα. Από τότε που ακούστηκαν παιδικές φωνές στα σχολεία που σήμερα έχουν 60 μαθητές υπερδιπλασιάστηκε κι ο αριθμός των μόνιμων Ρωμιών κατοίκων του νησιού. Αυτό το θαύμα που συνέβη στην Ίμβρο μπορεί να γίνει και στην Πόλη με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρκεί όλοι μας στο εθνικό κέντρο να κάνουμε το καθήκον μας».
Το πνεύμα της Χάλκης
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συνέχισε λέγοντας ότι «χθες επισκεφθήκαμε την Πατριαρχική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που συμπλήρωσε 50 χρόνια σιωπής, προσμονής και ελπίδας, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου που μας πρόσφερε ο ηγούμενος και σχολάρχης της. Μαζί με τις ευχές μας για την αποκατάσταση του δικαίου και την επαναλειτουργία της Σχολής που υπήρξε τροφός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκα στο “πνεύμα της Χάλκης”. Στο πνεύμα της οικουμενικής θεώρησης των πραγμάτων που καλλιέργησε η Χάλκη, το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων και του διαλόγου με άλλες θρησκείες, δόγματα και ομολογίες. Φορέας αυτού του πνεύματος της ανοιχτωσύνης είστε κι εσείς Σεβασμιώτατε. Γι αυτό και ανάμεσα στις σημαντικές αποστολές που σας εμπιστεύθηκε η πρωτόθρονη εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι και ο ορισμός σας ως συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, την οποίας σήμερα έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, για την συνεργασία που επί 28 χρόνια έχουμε, δεχθείτε αυτόν τον πίνακα που εικονίζει την Αγία Σοφία, τη Μεγάλη Εκκλησία, φιλοτεχνημένο από μοναχό του Αγίου Όρους. Κι εκ μέρους του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποδεχθήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την τιμία συνοδεία του, στην οποία κι εσείς συμμετείχατε, δεχθείτε ένα χάλκινο περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη. Να ζείτε Σεβασμιότατε. Τα έτη σας να είναι πολλά! Άξιος!».
Προβλήματα της ομογένειας
Μετά την αρχιερατική λειτουργία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΔΣΟ είχαν την ευκαιρία στο αρχονταρίκι της ενορίας να συζητήσουν με τον πρόεδρο της εφοροεπιτροπής, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Σταφανόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου για ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Τα προβλήματα της εναπομείνασας πολίτικης Ρωμιοσύνης (εκπαιδευτικά, διοίκησης των κοινοτήτων, ακίνητης περιουσίας κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο και των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας ΚουμαριώτισσαςΝεοχωρίου, Άρχοντα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα, τον Διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Μιχάλη-Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο κ. Μηνά Βασιλειάδη.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχε στα εγκαίνια, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της έκθεσης ζωγραφικής των Βρετανών εικαστικών DougPatterson&TimVyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιωτη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ζεττας Μακρή.