«Παναγιότατε, Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα, Άφατη χαρά μας διακατέχει που η Θεία Χάρις μας επέτρεψε να βρεθούμε σήμερα εδώ στην πάλαι ποτέ βασιλεύουσα, στην πόλη-κόσμημα του κόσμου και φάρο της Ορθόδοξης Οικουμένης, για να συνεορτάσουμε μαζί σας την θρονική εορτή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και να πανηγυρίσουμε και εμείς, ταπεινοί προσκυνητές, την συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς διακονίας σας στον μαρτυρικό Οικουμενικό θρόνο.
Γνωστό τοις πάσι το πολυσχιδές έργο σας, που είναι αντάξιο των μεγάλων προκατόχων σας υπό συνθήκας, ωστόσο, αντίξοες και ενίοτε καταθλιπτικές.
Κι όμως, με την ακράδαντη Πίστη σας, την ισχυρή Αποφασιστικότητά σας και την ακαταπόνητη Εργασία σας, καταφέρατε να «κινήσετε» ακόμη και όρη δυσκολιών.
Ο Οικουμενικός θρόνος, επί της σοφής ποιμαντορίας σας εξέπεμψε φως ελπίδας και πνευματικής ανάτασης προς όλους τους Ορθοδόξους σε καιρούς χαλεπούς.
Συνάμα εμπέδωσε την κομβική θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε ανατολή και δύση, σε όλες τις ηπείρους, καθώς το Φανάρι αναδείχθηκε σε δρώντα παράγοντα της διεθνούς σκηνής.
Γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με απερίγραπτους κόπους, με ατελείωτες ώρες ημερόνυχτης εργασίας, με σφοδρές αντιθέσεις και υπόγειες υπονομεύσεις από διαφόρους κύκλους και κέντρα.
Παρ’ όλα αυτά εσείς παραμείνατε ορθός προμαχώνας των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού θρόνου, υπερασπιστής δισχιλιετιών παραδόσεων.
Τύχη αγαθή μου επεφύλαξε το προνόμιο και την χαρά να σας έχω παρακολουθήσει από τα πρώτα σας βήματα στην πατριαρχική σας διακονία. Και έχω άμεση γνώση των όσων έχετε κατορθώσει, και πρωτίστως το πώς φθάσατε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω συνοπτικώς κάποια από τα πλείστα όσα έχετε επιτελέσει:
Θα ξεκινήσω από την ανεκτίμητη προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας. Στις λειτουργίες στην Τραπεζούντα, όπου επαναλειτούργησε η Παναγία Σουμελά, έπειτα από 88 έτη και στην Ιωνία, όπου, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά μετά το 1922 και τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, ποιμαίνει την μητρόπολη Σμύρνης επιχώριος Μητροπολίτης.
Και βεβαίως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, την γη των Πατέρων της Εκκλησίας, απ’ όπου έλκω κι εγώ καταγωγή. Εκεί όπου μετά από σχεδόν έναν αιώνα ακούστηκε ο λόγος του Θεού στις λαξευτές εκκλησιές, που ύμνησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
Με τη σοφή ποιμαντορία σας μας δώσατε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον προς τους προγόνους μας, που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο με το παράπονο του ξεριζωμού.
Το ίδιο, όμως, ανεκτίμητη είναι η προσφορά σας προς την δική σας γενέθλια γη, την αγαπημένη σας Ίμβρο, όπου και πάλι ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των παιδιών στο προαύλιο του σχολείου που άνοιξε μετά από 50 χρόνια, και όπου οικογένειες Ιμβρίων επιστρέφουν και εγκαθίστανται στην πατρίδα τους.
Στις τρεις δεκαετίες της ποιμαντορίας σας δεν παραλείψατε να ενισχύσετε το οικοδόμημα της μητρός Εκκλησίας με νέους, μορφωμένους και δραστήριους ιερωμένους. Σήμερα, εκ της απόψεως του ανθρωπίνου δυναμικού της η Μεγάλη του Χρηστού Εκκλησία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Διαθέτει ικανά στελέχη ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο δύσκολο πνευματικό και κοινωνικό της έργο.
Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή για μια ολόκληρη πεντηκονταετία. Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα που έχετε κάνει για την επαναλειτουργία αυτού του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο και εσείς ο ίδιος έχετε φοιτήσει.
Ευχόμαστε ολοψύχως οι προσπάθειές σας και το διεθνές ενδιαφέρον, που εσείς προκαλέσατε, να έχουν σύντομα αίσιο αποτέλεσμα. Να δούμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίγει και πάλι τις πύλες της στους Ορθοδόξους σπουδαστές, συνιστώντας ταυτοχρόνως ένα επιστέγασμα των όσων σπουδαίων έχετε πράξει στην πατριαρχία σας.
Παναγιότατε,
Ο Οικουμενικός Θρόνος επί των ημερών σας απέκτησε αναβαθμισμένο κύρος σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό συνέβη διότι δεν αμελήσατε να προβάλλετε τον λόγο της αληθείας, της σωφροσύνης, της σύνεσης, αλλά και της παρηγορίας για τα δεινά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα τη θέση που λάβατε για την δοκιμασία της πανδημίας, από την οποία ταλανίζεται σύμπασα η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι αυτό που κινδυνεύει σήμερα δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί.
Θέσατε με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σημείο ισορροπίας μεταξύ επιστήμης και πίστης, παραμερίζοντας τις πλάνες που ταλαιπωρούν μερίδα συμπολιτών μας, με οδυνηρές μάλιστα συνέπειες.
Το ίδιο έχετε πράξει και με την διαχρονική έγνοια σας για το φυσικό περιβάλλον, το οποίο εξαιτίας των αλόγιστων επιλογών του ανθρώπου, του υπερκαταναλωτισμού του και της λανθασμένης αντίληψης ιδιοκτησίας η οποία τον διακατέχει για όσα τον περιτριγυρίζουν, οδηγεί την κατάσταση σε σημείο μη επιστροφής.
Η φωνή σας επί δεκαετίες λειτουργεί ως κάλεσμα αφύπνισης για μια αλλαγή στάσης ζωής, που προϋποθέτει την ταπεινοφροσύνη και την αγάπη, για μια νέα σχέση προς την φύση αλλά και τον συνάνθρωπό μας, που θα εκφράζει πρωτίστως τον βαθύ σεβασμό για την θεϊκή δημιουργία.
Οι διαχρονικές θέσεις σας για την προστασία του περιβάλλοντος δικαίως σας προσέδωσαν το προσωνύμιο του «Πράσινου Πατριάρχη».
Παναγιότατε πάτερ και δέσποτα,
Αδιαμφισβήτητα, ανάμεσα στα έργα τα οποία έχετε επιτελέσει ξεχωρίζουν αυτά για την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Όλοι γνωρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες που έχετε καταβάλλει, ως Οικουμενικός Πατριάρχης και ως πρώτος μεταξύ ίσων, η Ορθοδοξία να ξεπεράσει τα όσα προβλήματα την υπονόμευαν και να βαδίσει στον 21ο αιώνα ενωμένη και ισχυρή για να επιτελέσει την πνευματική αποστολή της, σε έναν κόσμο που φαίνεται να πορεύεται χωρίς πνευματική πυξίδα.
Κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός, σε αυτήν την προσπάθειά σας, συνιστά αναμφίβολα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2016.
Ένα γεγονός που είχε προηγούμενό του μόνον πριν από 1300 έτη.
Δυστυχώς, στις ειλικρινείς προθέσεις σας δεν υπήρξε από παντού η ανάλογη ανταπόκριση. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι τα θεμέλια της ενότητας της Ορθοδοξίας έχουν ήδη τεθεί και είναι ακλόνητα.
Μην έχετε αμφιβολία Παναγιότατε ότι μια μέρα και οι απέχοντες θα μνημονεύουν τον Βαρθολομαίο για την Σύνοδο της Κρήτης και τα διαχρονικά μηνύματά της.
Σπουδαία είναι, όμως, και τα όσα έχετε επιτύχει στην προσέγγιση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και θρησκείες, πάντοτε με σκοπό την καταλλαγή, τον παραμερισμό της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των θρησκευτικών διακρίσεων.
Το ενδιαφέρον σας για την επικράτηση της ειρήνης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης και την έμπρακτη εφαρμογή της ευαγγελικής ρήσης «αγαπάτε αλλήλους» σας έχει καταστήσει υπέρμαχο του διαθρησκειακού διαλόγου.
Αυτό φαίνεται εναργέστατα τόσο από τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα στις επαφές σας με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων θρησκειών και ομολογιών, αλλά πολύ περισσότερο από την πολυετή και ουσιώδη συμμετοχή σας στις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Ως «Πατριάρχης του Διαλόγου» με τις δημόσιες τοποθετήσεις σας από το βήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων διεθνών θρησκευτικών και πολιτικών θεσμών, έχετε σμιλέψει τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τον διαθρησκειακό διάλογο, με έννοιες όπως ο αλληλοσεβασμός και η συμφιλίωση.
Παναγιότατε,
Ευχή δική μου, αλλά και όσων συναπαρτίζουμετην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες, είναι με την βοήθεια του Θεού να μακροημερεύετε, και να συνεχίζετε να ορθοτομείτε τον λόγο της αληθείας για την Οικουμενική Ορθοδοξία.
Να γνωρίζετε -το γνωρίζετε- ότι σας περιβάλλουμε με σεβασμό και ανιδιοτελή υιική αγάπη και εκτίμηση!
Να ζείτε! Έτη Πολλά δέσποτα!»
Προσφώνηση Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλους της Βουλής των Ελλήνων, Δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
για τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως