«Ο Νικόλαος Πλαστήρας, γέννημα θρέμμα της θεσσαλικής γης, και αναμφίβολα η σπουδαιότερη μορφή που ανέδειξε η Θεσσαλία κατά τον 20ό αιώνα, δόθηκε ολόψυχα στην υπηρεσία της πατρίδας, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και ιδεαλισμό. Και ως ανιδιοτελής και ιδεαλιστής παρέμεινε μέχρι το τέλος του βίου του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης, συγγραφέας και πρώην υπουργός, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του στην εκδήλωση «Τιμής και Δόξας για τον άξιο της Πατρίδας, τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα» που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας σε συνεργασία των δήμων Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία του, που έλαβε χώρα στον μητροπολιτικό Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη μιας σημαντικής προσωπικότητας, ενός σπουδαίου πολεμιστή και ακραιφνούς πατριώτη, που η δράση του τόσο στα πολεμικά, όσο και στα πολιτικά μέτωπα σημάδεψαν ευρέως την θυελλώδη ιστορία του τόπου μας, κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνος.
Ο Πλαστήρας ήταν ένας ατρόμητος πολεμιστής στη μάχη, που αψηφούσε τον κίνδυνο και προκαλούσε όρθιος τον ίδιο τον Χάρο. Ανεξίτηλη η σφραγίδα του απαράμιλλου ηρωισμού του, οι 27 σπαθιές και τα 9 βλήματα που μέτρησε ο γιατρός, που υπέγραψε το πιστοποιητικό του θανάτου του.
Υπήρξε φόβος και τρόμος για τον αντίπαλο, ο “μαύρος καβαλάρης”, που βρέθηκε παντού όπου τον κάλεσε η πατρίδα.
Παράδειγμα σπάνιο, σπαρτιάτικου βίου και απόλυτης προσήλωσης στο καθήκον, ασύγκριτης τιμιότητας και διαρκούς αφιλοκερδούς προσφοράς στον απλό πολίτη, ο Πλαστήρας τίμησε τον δημόσιο βίο με την ταπεινόφρονα στάση του, με την ανυπόκριτη αγωνία του για τον ελληνικό λαό στα δίσεκτα χρόνια που έζησε.
Στάθηκε πάντοτε έμπρακτα αρωγός στον πτωχό συνάνθρωπο, στον αδικημένο, τον ανέστιο, τον κατατρεγμένο πρόσφυγα της μικρασιατικής γης, και ιδιαιτέρως στα μικρά παιδιά, που απορφανεμένα αναζητούσαν μια προστατευτική στέγη, μετά τον εφιάλτη της γενοκτονίας, ένα ασφαλές καταφύγιο στην νέα τους πατρίδα».
Λατρεύτηκε από τους μικρασιάτες
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας σημείωσε ότι ο Νικόλαος Πλαστήρας «λατρεύτηκε από τους μικρασιάτες πρόσφυγες. Το όνομά του έγινε δρόμος και στον τελευταίο προσφυγικό οικισμό και συνώνυμο πατριωτισμού και τιμιότητος.
Έγνοια του, ειδικά στα χρόνια του αιματηρού εμφυλίου, να σιγήσουν τα όπλα και να επέλθει η εθνική συμφιλίωση, να κλείσουν οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν στο έθνος εμμονές και πάθη, που δεν ήθελαν να δουν την αντικειμενική πραγματικότητα, τους διεθνείς συσχετισμούς, ακόμη, δυστυχώς, κι αυτό το μοίρασμα του κόσμου.
Επιλογές και πράξεις που αντί να δώσουν στην Ελλάδα τους καρπούς της νίκης που επάξια κατέκτησε με την ηρωική της προέλαση στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, την αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ, την εθνική αντίσταση σε όλα τα χρόνια της τριπλής κατοχής, την βύθισαν σε μεγαλύτερη ακόμη καταστροφή και πόνο».
Πέθανε “στην ψάθα”
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Πλαστήρας παρέμεινε μέχρι τέλους ταπεινός υπηρέτης του λαού, μένοντας στο νοίκι, κοιμώμενος σε ένα ράντζο εκστρατείας. Πέθανε “στην ψάθα” όπως λέει ο λαός -καθώς τον μισθό του τον πρόσφερε σε ορφανά παιδιά και άπορους. Τα έδωσε “όλα για την πατρίδα!”, κατά την προσφιλή του έκφραση.
Αυτήν την μνήμη οφείλουμε να διατηρήσουμε κι εμείς από τον Πλαστήρα. Αυτό το παράδειγμα να μιμηθούμε σε καιρούς όπως τους σημερινούς, που βασιλεύει ο ατομικισμός, και ο πατριωτισμός από κάποιους θεωρείται ξεπερασμένος.
Το παράδειγμα του Πλαστήρα μας οδηγεί στο να ξαναβρούμε τις θεμελιώδεις αρχές της ταυτότητάς μας, τις αρχές αυτές που θα μας επιτρέψουν να υπερνικήσουμε και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας σήμερα».
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Πλαστήρα στην ομώνυμη πλατεία της Καρδίτσας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας ταξίαρχος κ. Θωμάς Καρανάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσαντήλας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων.