Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Σενάρια κατανομής εδρών κομμάτων σύμφωνα με το μέσο όρο 5 δημοσκοπήσεων του Ιανουαρίου


Σύμφωνα με το μέσο όρο των πέντε δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2022 και με την παραδοχή ότι αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών, με το νόμο της απλής αναλογικής δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει οριακά αυτοδύναμη κυβέρνηση (151 έδρες) μόνο σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής.

H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι 5 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2021 και συγκεκριμένα των εταιρειών Interview, Marc, Metron Analysis, Prorata και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

 

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

  • Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 37%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 11,5 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 το ποσοστό της ΝΔ έχει μειωθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, αφού από το 39,9% έπεσε στο 37%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 25,5%.
  • Παρατηρείται σχεδόν διπλάσια αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ που από 8,1% το 2019 εκτινάχθηκε στο 15,9%.
  • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες
  • Από τα ποσοστά των 6 κομμάτων της Βουλής και το ποσοστό αυτών που επιλέγουν ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ, είναι πιθανόν να εισέλθουν στη Βουλή από πέντε έως οκτώ κόμματα.

Σενάρια κατανομής εδρών κομμάτων

Κάνοντας την παραδοχή ότι ο παραπάνω μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Ιανουαρίου θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, είτε με την απλή, είτε με την ενισχυμένη αναλογική και με την πιθανότητα να εισέλθουν στη Βουλή από πέντε έως οκτώ κόμματα, υπολογίσθηκαν οι έδρες των κομμάτων με την απλή και την ενισχυμένη αναλογική και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα.

 

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κατανομή των εδρών των κομμάτων είναι:

  • Στην περίπτωση της απλής αναλογικής δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας και για να σχηματισθεί κυβέρνηση θα χρειασθεί συνεργασία κομμάτων.
  • Στην περίπτωση της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει οριακά αυτοδύναμη κυβέρνηση (151 έδρες) μόνο σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής, ενώ σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βουλή έξι ή επτά ή οκτώ κόμματα δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα χρειασθεί συνεργασία κομμάτων.
  • Για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με την ενισχυμένη αναλογική, σε περίπτωση εισόδου 8 κομμάτων στη Βουλή θα χρειαστεί ένα ποσοστό άνω του 41%, σε περίπτωση εισόδου 7 κομμάτων θα χρειαστεί ποσοστό άνω του 40% και σε περίπτωση εισόδου 6 κομμάτων θα χρειαστεί ποσοστό άνω του 38,5%.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση στην περιφερειακή παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
Επόμενο άρθρο 556 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα