Ειδήσεις

Ενεργειακό κόστος και πράσινη ανάπτυξη συζητήθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΘΕΒ


Η αύξηση των τιμών ενέργειας, η σημαντική επιβάρυνση που αυτές επιφέρουν στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της τέθηκαν ως κύρια ζητήματα στη συνεδρίαση του διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συμμετοχή του, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του και αγωνία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για θέματα ενέργειας. Ιδιαίτερα σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «…η συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στην αύξηση της απασχόλησης είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και η μετάβαση σε ένα ισόρροπο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται σε μία ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση, θα πρέπει να αποτελεί διαχρονικά εθνικό στόχο άμεσης προτεραιότητας».  Τέλος, έθεσε τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν από το Υπουργείο όπως ο εξορθολογισμός της δομής του ενεργειακού κόστους, οι γρήγορες θεσμικές προσαρμογές για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, η επιτάχυνση επενδύσεων στην ενέργεια, οι διασυνδέσεις δικτύου, η ομαλή ενεργειακή μετάβαση αλλά και η εισαγωγή καινοτόμων μορφών ενέργειας, όπως τα «καθαρά» αέρια.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής), τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022 και τόνισε πως το ΥΠΕΝ δρομολογεί σχέδιο για την ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών για την κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας, σχέδιο που θα αφορά την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες).Επίσης, το net-metering στις επιχειρήσεις αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο ενώ προωθεί και μέτρα στήριξης για την υλοποίηση διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα PPAs») μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανιών.

Ο Υπουργός ανέφερε, ακόμα πως η ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει μελέτη ώστε  σε κορεσμένα δίκτυα να δοθεί επιπλέον «ενεργειακός χώρος» που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά και να αυτοκαταναλώνουν ό,τι παράγουν.  Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του έτους  θα «ανοίξει» πρόγραμμα για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτιριακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και αλλαγή του συστήματος ψύξης – θέρμανσης του κτιρίου αλλά θα υπάρξουν και απευθείας επιδοτήσεις που αφορούν όλη την κατανάλωση, χωρίς όριο δηλαδή, των επιχειρήσεων καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που επιδοτεί ρεύμα και φυσικό αέριο για επιχειρήσεις και έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα βρίσκονται σε  συνεχή συνεργασία  με κύριο γνώμονα την περαιτέρω στήριξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθρο 487 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ ο έλεγχος του φυτωριακού υλικού