Στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέφερε μία σειρά ζητημάτων, που απασχολούν τους αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, όπως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η είσοδος αλλοδαπών εργατών γης και το πρόγραμμα αναμπέλωσης, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ», στα Δένδρα Τυρνάβου.
Στη συζήτηση του Λαρισαίου πολιτικού με τους παραγωγούς, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, ο Προέδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου Γιάννης Γκανάς.
Να αποζημιωθούν άμεσα οι παγετόπληκτοι
Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βρέθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού στα Δένδρα, όπου ο Πρόεδρος Χρήστος Τασιούλας και τα μέλη της Διοίκησης του «Γαία Φρούιτ», του μετέφεραν την απογοήτευσή τους για τη μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό Μαρτίου – Απριλίου του 2021, τα επιτραπέζια αχλάδια, αμπέλια και ροδάκινα.
“Η επαρχία Τυρνάβου, δυστυχώς, δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη πληρωμή του Οργανισμού και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για μία σεισμόπληκτη περιοχή”, τόνισαν χαρακτηριστικά οι τοπικοί φορείς.
Ο Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, στον οποίο μετέφερε την δικαιολογημένη αγανάκτηση των παραγωγών του Τυρνάβου, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης. Ο νέος Υπουργός, δεσμεύτηκε να απαντήσει άμεσα για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αφού ενημερωθεί και από τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Οι Τυρναβίτες παραγωγοί ζήτησαν, ακόμη, την παρέμβαση του κ. Κέλλα, προκειμένου να τηρηθούν οι υποσχέσεις της ηγεσίας του Υπ.ΑΑΤ και να τρέξουν οι διαδικασίες έγκρισης από την ΕΕ του σχετικού κονδυλίου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση του βιομηχανικού αχλαδιού, που ο παγετός έπληξε στο προανθικό στάδιο και δεν αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ.
Επιτάχυνση των διαδικασιών εισόδου αλλοδαπών εργατών γης
Η διοίκηση του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου αναφέρθηκε, ακόμη, στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης στα χωράφια, ζητώντας την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε η πρόσληψή τους να μην είναι χρονοβόρα.
“Είμαστε στη περίοδος του κλαδέματος και δεν έχουμε εργατικά χέρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Τασιούλας.
Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης του κ. Κέλλα με τους Τυρναβίτες παραγωγούς, συμφωνήθηκε να κατατεθούν προς τα αρμόδια Υπουργεία (Μετανάστευσης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) οι παρακάτω προτάσεις των αγροτών αλλά και των συνεταιριστών:
- Να αποφεύγεται η κλήση των μετακλητών εργατών γης από τις προξενικές αρχές, από τη στιγμή που η πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών που προσέρχονται στη χώρα μας για απασχόληση διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
- Να υπάρχει δυνατότητα μετάκλησης εργατών γης, για περισσότερο από ένα έτος, με ετήσια καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά μετά την πρώτη φορά.
- Να επιδιωχθούν διακρατικές συμφωνίες με περισσότερες γειτονικές χώρες, από τη στιγμή που οι εργάτες από τα Βαλκάνια λιγοστεύουν.
- Να λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας να μπορούν να γίνονται μετακλήσεις από τους παραγωγούς και εφόσον χρειάζεται να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Από το 2023 το πρόγραμμα αναμπέλωσης
Τέλος, ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μοριοδότηση του προγράμματος αναμπέλωσης, στο οποίο εντάχθηκαν μόλις 3 από τους 58 Τυρναβίτες αμπελουργούς, που υπέβαλαν αίτηση, ζητώντας αλλαγές στο σύστημα.
Ο κ. Κέλλας επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, στον οποίο τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της αμπελουργίας της επαρχίας Τυρνάβου από το πρόγραμμα, με τον δεύτερο να δεσμεύεται ότι το 2023, όταν και θα ξανανοίξει το σύστημα, θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις του τοπικού Συνεταιρισμού για την ένταξη περισσότερων παραγωγών.