«Χρειάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους ΤΟΕΒ να παράξουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποκτήσουν επάρκεια και αυτάρκεια. Αυτή χρειάζεται να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί σοκ στην οικονομία και σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις όπως η μετανάστευση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην υβριδική ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, με θέμα «Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση».
«Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και θα καθιστούσαν την Ευρώπη ενεργειακά αυτόνομη και ανεξάρτητη έναντι σε οποιαδήποτε γεωπολιτικές πιέσεις» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. «Η αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και τρόφιμα είναι αλληλένδετες και το μεγάλο διακύβευμα της αβέβαιης εποχής που ζούμε. Ο χρόνος πιέζει και όποια καθυστέρηση, στοιχίζει ετησίως ανθρώπινες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ από καταστροφές υποδομών και αποδιοργάνωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας ενέργειας, γενικότερα, πρέπει να υποστηριχθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανθεκτικότητας και να αποτελέσουν μέρος της οικονομικής ανάκαμψης».
«Χρειαζόμαστε καλή συνεργασία, κατανόηση και συστηματική δουλειά. Να αποκτήσουμε μια νέα σχέση με το χρόνο και να κινούμαστε με λογική, ταχύτητα, απλοποίηση και αυτοματοποίηση ενεργειών και διαδικασιών. Να ακολουθούμε τη φιλοσοφία build back better για να προβλέψουμε τάσεις και κινδύνους που έρχονται από το μέλλον. Στην πρωτόγνωρη κρίση του Ιανού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, «βάλαμε τις βάσεις με τον Χρήστο Τριαντόπουλο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για ένα νέο κράτος πρόνοιας, που άλλαξε τον τρόπο και το χρόνο αντίδρασης και προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε προχωρήσει σε μεγάλα και μικρότερα έργα διαχείρισης νερού – ανασύσταση Κάρλας, λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος 250 χλμ. κ.α. Προχωρούν και δρομολογούνται τα φράγματα Ληθαίου, Ξηριά, Σκοπιάς, Δίλοφου- Ναρθακίου, Αχλαδοχωρίου Νεοχωρίτη, Τίτανου, Γριζάνου, το δίκτυο άρδευσης Υπέρεια -Ορφανά, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Διεκδικούμε φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη και το μεγάλο έργο του Αχελώου που είναι το μεγαλύτερο σχεδόν έτοιμο green deal έργο στην Ευρώπη. Προχωράμε το σχεδιασμό για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 90 δημόσια κτίρια, ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με Led στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, κατασκευάζουμε σύγχρονες οδικές αρτηρίες και κυκλικούς κόμβους για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα».
«Η κλιματική κρίση αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση της εποχής καθώς προκαλεί μακροχρόνιες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες και αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις. Η επιτυχία ή αποτυχία στην αντιμετώπιση της έχει πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα, μια χώρα με μικρό αποτύπωμα στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη στην συνέπειες της, έχει ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών που να στηρίζονται σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα καθώς και πολιτικών αποτελεσματικής προσαρμογής στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Η φύση μας θυμίζει με την ακραία της συμπεριφορά ότι έχουμε ξεπεράσει κάποια όρια και αλίμονο όταν το ακραίο γίνει σύνηθες (ΟΠΑ news)».
Στην υβριδική ημερίδα συμμετείχαν με φυσική παρουσία οι κ.κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις. Με Διαδικτυακή παρουσία οι κ.κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, Μέλος των Επιτροπών «Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων» και «Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας» και Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Απεσταλμένος για το κλίμα για την Ελλάδα. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα οι κ.κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.