Η Νέα Δημοκρατία, λίγο πριν τη συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης, οδεύει προς την πραγματοποίηση του 14ου συνεδρίου της. Η προσυνεδριακή διαδικασία, μπορεί να ήταν σύντομη, ωστόσο επιβεβαίωσε τον δυναμισμό της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης 48 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κι αυτό το φαινόμενο είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Πόσοι είναι οι κομματικοί σχηματισμοί που άντεξαν στον χρόνο, που δεν απέμειναν απολιθώματα ενός σφριγηλού παρελθόντος, και κυρίως που συνεχίζουν να αποτελούν βασικό πόλο εξουσίας και πολιτικής σταθερότητας.
Μόνο αν αναλογιστούμε τα «χίλια μύρια κύματα» που πέρασε η χώρα, τις τόσες δοκιμασίες, ιδίως στο πρόσφατο παρελθόν, την τρομερή αμφισβήτηση των θεσμών από την κοινωνία λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του επιτεύγματος. Πού οφείλεται αυτό; Κυρίως στην ύπαρξη ενός ισχυρού μείγματος στη φύση της παράταξης, που κατορθώνει να συνδυάζει γόνιμα τις παραδοσιακές αξίες με την ικανότητα αλλαγής και προσαρμογής στις συνθήκες. Έτσι, χωρίς να κόβουμε τις ρίζες μας που κρατούν το δέντρο όρθιο, απλώνουμε τα κλαδιά προς νέες κατευθύνσεις. Προς τα εκεί που επιτάσσουν οι καιροί, το εθνικό συμφέρον, το καλό όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αποδεκτός, καθώς στη χώρα μας για δεκαετίες ο μεγάλος αντίπαλος ήταν ο λαϊκισμός και η εύκολη δημαγωγία. Πάντοτε τα «παχιά λόγια» από ποικίλες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να παρασύρουν τον ψηφοφόρο, να του τάξουν ανώγεια και κατώγια, με αποτελέσματα ενίοτε καταστροφικά. Όπως αυτά που ζήσαμε στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο, η ΝΔ δεν υπέκυψε στις σειρήνες αυτής της στρεβλής πολιτικής του εκμαυλισμού. Στάθηκε σταθερά στην πλευρά του ορθολογισμού. Υποστήριξε με σθένος την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και την αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος. Κι αυτό επεδίωξε να κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας:
- Οικονομία, που να απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, να προσελκύει επενδύσεις, να ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Με γοργό πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, καταργώντας όλα τα βαρίδια της γραφειοκρατίας.
- Εκπαίδευση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας, και όχι να βγάζει πτυχιούχους ανέργους. Με αξιοκρατία και επιβράβευση της αριστείας, χωρίς ομάδες κρούσης εντός των πανεπιστημίων.
- Δικαιοσύνη, που να λειτουργεί με ταχύτητα, βοηθώντας έτσι όχι μόνον την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
- Πρωτογενής παραγωγή, που κερδίζει το στοίχημα της νέας εποχής επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την παραγωγή πιστοποιημένων ποιητικών προϊόντων και την προσέλκυση νέων αγροτών.
Όλα αυτά υλοποιούνται με σχέδιο και αποφασιστικότητα, παρά τις μάχες οπισθοφυλακής των δυνάμεων της συντήρησης και της αδράνειας. Ήδη, πολλά από αυτά πραγματοποιήθηκαν στα τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η εκπληκτική ψηφιακή μεταρρύθμιση, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση της φορολογίας, το νέο επενδυτικό περιβάλλον, η έλευση παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών στην Ελλάδα, η αντιστροφή του ρεύματος του Braindrain.
Κι όλα αυτά παρά τις απίστευτες αντιξοότητες, που έπεσαν επάνω μας ως «πληγές του Φαραώ». Κατ΄ αρχάς, ήταν η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, ξεκινώντας από τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο. Και ταυτόχρονα, η πανδημία του κορονοϊού που δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος υγείας και της ίδιας της οικονομίας. Για να καταλήξουμε σήμερα στον πόλεμο της Ουκρανίας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ειρήνη, και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Όλες αυτές τις προκλήσεις η κυβέρνηση της ΝΔ τις αντιμετώπισε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε το «καράβι» να μείνει στην πορεία του με τους λιγότερους κλυδωνισμούς:
- Εγκαινίασε ένα ρωμαλέο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών και σύναψε ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.
- Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις προσωπικού και νέες ΜΕΘ και στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
- Λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών του ρεύματος και ανοίγει τη βεντάλια της λήψης και της παραγωγής ενέργειας.
Σε αυτή την κομβική στιγμή της παγκόσμιας αναταραχής, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο η χώρα να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας και να μην εκπέσει εκ νέου σε κατάσταση πολιτικού αποπροσανατολισμού και εσωστρέφειας.
Κι αυτό πιστεύω ότι θα αναδείξει και το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, καταδεικνύοντας τις επιλογές που θα έχουν την ώρα της κάλπης οι πολίτες ενώπιόν τους: «πρόοδος ή συντήρηση», «σταθερότητα ή σύγχυση», «Νέα Δημοκρατία ή λαϊκισμός».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.