Ειδήσεις

Ερώτηση του βουλευτή Γ. Λαμπρούλη για την παραμονή όλων των εστιακών φοιτητών στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όποιος φοιτητής δεν συμπληρώσει 15 διδακτικές μονάδες στο χειμερινό εξάμηνο δεν μπορεί να είναι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες, σύμφωνα και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους στέγασης.

Όλα αυτά την ώρα που κυβέρνηση και πανεπιστήμιο δεν έχει εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν σε όλα τα τμήματα μέσα στην διάρκεια της πανδημίας από την τηλεκπαίδευση. Ταυτόχρονα όμως απαιτεί από τους φοιτητές να περνάνε μαθήματα ώστε να “μαζεύουν” διδακτικές μονάδες. Και μάλιστα από φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις.

Παράλληλα, σε πολλά τμήματα έχει προστεθεί προαπαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων από το 1ο και το 2ο έτος ώστε να έχει την δυνατότητα ο φοιτητής να προχωρήσει στο 3ο έτος φοίτησης. Επίσης υπάρχουν και αλυσίδες μαθημάτων, που απαγορεύουν σε έναν φοιτητή που δεν έχει περάσει το εργαστήριο να δώσει την θεωρία. Επομένως, κάποιες φορές είναι ήδη λιγοστά τα μαθήματα που έχει δικαίωμα να εξεταστεί ο φοιτητής στο χειμερινό εξάμηνο.

Δεν είναι δυνατόν να διώχνονται φοιτητές από τις εστίες, παρόλο που πληρούν τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια, είτε επειδή εργάζονται και δεν δύναται να συλλέξουν τις απαιτούμενες διδακτικές μονάδες είτε επειδή για ένα διάστημα μπορεί να αντιμετώπισαν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, την ώρα μάλιστα που  και το ίδιο το Πανεπιστήμιο βάζει εμπόδια στους φοιτητές.

Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα  και έχουμε πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Αν εκδιωχθούν από τις εστίες το πιθανότερο είναι να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους. Την συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που διαμορφώνει ακόμα μια πιο δύσκολη κατάσταση στην προσπάθεια τους να σπουδάσουν.

Επίσης με το ξεκίνημα κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες φοιτητές δικαιούχοι φοιτητικής εστίας αναγκάζονται να πληρώσουν το ποσό των 400 ευρώ για μονόκλινο και των 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο. Και φέτος ήταν αρκετοί οι φοιτητές που δεν είχανε να δώσουνε το απαράδεκτο χαράτσι για την διαμονή τους στις εστίες. Αυτούς τους φοιτητές το πανεπιστήμιο σκοπεύει να μην τους δώσει πτυχίο με την αιτιολογία πως χρωστάνε χρήματα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο, το πανεπιστήμιο να ζητά από φοιτητές με πολύ χαμηλό εισόδημα μέχρι και 1000 ευρώ για να πάρουν πτυχίο, την στιγμή που το πανεπιστήμιο δίνει εκατομμύρια για την λεγόμενη εξωστρέφεια αντί για τις ανάγκες των φοιτητών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι των 150 και 400 ευρώ.

– Να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων και να μην μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.

– Να επιστραφούν άμεσα πίσω όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτή τη χρονιά.

– Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο ότι δεν θα έχουν προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.

–  Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα.

                                                                                              

Προηγούμενο άρθρο Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Περιοδεία της Εθνικής Δημιουργίας στη Θεσσαλία