Τον Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών επισκέφτηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης του που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 1,9 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το Μνημείο μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τον βουλευτή Κώστα Μαραβέγια και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου.
To Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών
Τα ερείπια της αρχαία πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, όπου λειτουργούσε το θέατρο, εκτείνονται πάνω στον τραπεζοειδή λόφο Κάστρο, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Κρόκιου πεδίου, τη σημερινή πεδιάδα του Αλμυρού, και κοντά στο χωριό Μικροθήβες.
Το λίθινο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι χτισμένο σε μια λοφοπλαγιά, δίπλα από το τείχος της πόλης, κοντά στη αρχαία αγορά και σε θέση ιδανική, που εξασφάλιζε πολύ καλή ακουστική. Με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και τα κινητά ευρήματα το αρχαίο θέατρο είχε μέγιστη χωρητικότητα 2.500 θεατών, αλλά και δυνατότητα αύξησης των θέσεων με την αξιοποίηση του δυτικού πρανούς. Το μνημείο θεμελιώθηκε στην ελληνιστική περίοδο και ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα ρωμαϊκά χρόνια, όπως τα θέατρα της Δημητριάδος και της Λάρισας στη Θεσσαλία και πολλά άλλα στη Μακεδονία, στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα. Το μνημείο λειτούργησε ως θέατρο και ως αρένα. Το 2014 – 2015 εκπονήθηκαν μελέτες Στερέωσης Αποκατάστασης και Ανάδειξης του μνημείου, οι οποίες εγκρίθηκαν μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Στοιχεία του Έργου
Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: 1. Αποχωματώσεις, καθαρισμοί, έλεγχος θεμελίων στα σημεία αποκατάστασης των εδωλίων, των παρόδων, των αναλημματικών τοίχων και του τείχους στα βόρεια του θεάτρου, επιχωματώσεις.2. Επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου. 3. Επανατοποθέτηση λιθοπλίνθων βόρειας παρόδου στην αρχική τους θέση. 4. Επανατοποθέτηση τμημάτων κλιμάκων στην αρχική τους θέση στο χώρο του κοίλου. 5. Τοποθέτηση τμημάτων βάθρου από νέο υλικό στο χώρο του κοίλου. 6. Στερέωση της σκηνής και του περιμετρικού τοίχου του κοίλου.7. Αεροφωτογράφιση του μνημειακού συνόλου. 8. Πινακίδες ενημέρωσης- πληροφόρησης, ενημερωτικός οδηγός – φυλλάδια δίγλωσσα και Braille. 9. Μελέτες εφαρμογής (α. αρχιτεκτονική: εξειδίκευση των προτάσεων αποκατάστασης του κοίλου, των περιμετρικών τοίχων, του αναλήμματος, των παρόδων, β. στατική: μελέτη αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων παρόδων, δυτικού αναλήμματος μεγαλίθων, γ. γεωτεχνική: επανέλεγχος ευστάθειας εδάφους, και προτάσεις στερέωσης αυτού, δ. υδραυλική: παροχέτευση ομβρίων από το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο).10. Προμήθεια τεχνητού λίθου και λάξευσή του in situ και το
Οφέλη
Η αποκατάσταση του θεάτρου έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση ενός διακεκριμένου συμβόλου μίας οργανωμένης πόλης της αρχαιότητας στους πολίτες της σύγχρονης εποχής, ώστε να συμμετέχουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η διασύνδεσή του με τα άλλα ανεσκαμμένα δημόσια κτίρια της αρχαίας πόλης θα λειτουργήσει ως ένα δίκτυο ενδιαφέρουσας πολιτιστικής διαδρομής. Με τις αναστηλωτικές εργασίες και την ανάταξη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών και τη μερική αποκατάσταση η επισκεψιμότητα του μνημείου θα αναβαθμιστεί. Η βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών και η άρση της επικινδυνότητας θα καταστήσουν το μνημείο ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες της Μαγνησίας και ευρύτερα.