Ένα δυστοπικό αντι -καμπαρέ, ένα πρωτότυπο μουσικό θέατρο, μια συμμετοχική performance, ένα σύγχρονο χοροθέατρο, μια παράσταση σύγχρονου τσίρκο και μια performance σωματικού θεάτρου, συνθέτουν το πρόγραμμα των παραστάσεων της πρώτης εβδομάδας της 9ης διοργάνωσης του Μύλου Παραστατικών Τεχνών- ΣΥΝΘΕΣΗ που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) και δίνουν μια πρώτη γεύση από την πολυφωνία της φετινής διοργάνωσης.
Σύγχρονες ομάδες, νέοι δημιουργοί, αλλά και καλλιτέχνες με εξαιρετική διαδρομή στον χώρο των παραστατικών τεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντιούνται στις σκηνές της πόλης, φέρνουν τη δική τους σκηνική γλώσσα κι ανοίγουν έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
21.00 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
Dust to Dust (μουσική παράσταση) Cabaret Catatonique (Θέατρο Κώστας Τσιάνος) είσοδος: 2 ευρώ |
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
21.00 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
Το Μικρό Παν (μουσικό θέατρο) Ομάδα εργαστηρίων ΣΜουΘ (Β’ Αρχαίο Θέατρο) είσοδος ελεύθερη |
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
19:00 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
code bend time (συμμετοχική performance διαρκείας) Ευαγγελία Κολύρα (Μύλος του Παππά, 2ος όροφος) είσοδος ελεύθερη Υποστήριξη παρουσίασης: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»
|
21:00 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
Flutter (χοροθέατρο) Βάσω Γιαννακοπούλου | Χοροθέατρο Νταλίκα (Θέατρο Κώστας Τσιάνος) είσοδος: 2 ευρώ
|
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
20:30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
Σεπτέμβρης (σύγχρονο τσίρκο) Αγγελική Μέλη | Apparatus Circus Lab (προαύλιο Μύλου του Παππά) είσοδος ελεύθερη |
21:00 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: |
NOMAD (σωματικό θέατρο) Gozde Atalay (Μύλος του Παππά, 2ος όροφος) είσοδος: 2 ευρώ
|
Προπώληση εισιτηρίων:
-Connectiva, Βενιζέλου 133, από 09/09 καθημερινά 10:00-13:00
-και στους χώρους του φεστιβάλ 45΄ πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ https://smouth.com/el/program-mpart-9/
Ακολουθήστε μας:
facebook: https://www.facebook.com/millofperformingarts/
instragram: @millofpergormingarts
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410531778, 6947890412
Περισσότερα για τις παραστάσεις:
DUST TO DUST
Το έργο “Dust to Dust” είναι εμπνευσμένο από το ανέκδοτο μυθιστόρημα της Μαρίας Φιλίππου, στο οποίο η πρωταγωνίστρια, παρατηρεί την καταστροφή του κόσμου και ως τελευταία επιζήσασα αποφασίζει να θυσιαστεί.
Προσφέρει το σώμα της στη γη και απελευθερώνει το πνεύμα της.
Η αιώνια γυναικεία φιγούρα, η γενεσιουργός δύναμη, που θάβει/φυτεύει τα τραύματά της, ώστε με τον καιρό να αναγεννηθούν/φυτρώσουν ως κάτι νέο και ελπιδοφόρο.
Οι θεατές γίνονται μάρτυρες ενός ταξιδιού στον χώρο και τον χρόνο, στο ανεκπλήρωτο και το κατακτημένο, παρακολουθώντας τις τελευταίες αναμνήσεις της.
Μουσική και χορός, λόγος και εικόνες δημιουργούν ένα μουσικό κολάζ με πινελιές από Bob Fosse και Kurt Weil. Η τζαζ μπάντα, ή ότι απέμεινε από αυτήν, υφαίνει ένα μαξιμαλιστικό μουσικό τοπίο εμπνευσμένο από τον Cole Porter, την Alice Coltrane και την ελληνική τραγουδοποιΐα.
Στο σκηνικό του αντί-καμπαρέ, αποτελούμενο από βιντεοπροβολές και μουσικά όργανα, οι παραστατικές τέχνες συναντούν το τέλος του κόσμου.
Το μικρό Παν
Το Β΄ Αρχαίο Θέατρο για πρώτη φορά αποτελεί έναν από τους παραστατικούς χώρους του 9ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου από τις 1 έως τις -25 Σεπτεμβρίου.
Η ομάδα Combo (σύνθεση) του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) παρουσιάζει το έργο “Το μικρό Παν” με τη συμμετοχή 30 νέων performers, που συνθέτουν ένα πολύπλευρο έργο γεμάτο ρυθμό, κίνηση, λόγο, εικόνες και μουσική, αναζητώντας τα “πάντα” στην πιο μικρή, εφικτή, ελεύθερη εκδοχή τους μέσα σ’ ένα αποδομημένο περιβάλλον με μοναδικό εφόδιο την ιστορία τους.
Το έργο αποτελεί αποτέλεσμα πειραματισμού και έρευνας της ίδιας της ομάδας στο πλαίσιο του έργου Spiritus Loci (Erasmus+) με στόχο την επανανοηματοδότηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και παρουσιάζεται στον 9ο ΜΠαρΤ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
code bend time
Η Λαρισαία χορογράφος και περφόρμερ Ευαγγελία Κολύρα επιστρέφει στην πόλη της και παρουσιάζει τη δουλειά της για πρώτη φορά στη Λάρισα, καλώντας το κοινό του Μύλου Παραστατικών Τεχνών να αλληλεπιδράσει μαζί της, σε 2 μοναδικές συμμετοχικές παραστάσεις διαρκείας με τίτλο code bend time, το Σάββατο 17 και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά.
Στο code bend time, συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η Ευαγγελία Κολύρα αντιδρά σωματικά στις άπειρες παραλλαγές του τόνου, της χροιάς και του ηχοχρώματος που κουβαλούν τα φωνήματα της γλώσσας όπως εκφέρονται από το κοινό της παράστασης. Οι παραλλαγές στην προφορά μεταφέρονται πίσω στον ομιλητή με τη μορφή κινήσεων τόσο ξεχωριστών όσο και η φωνή στην οποία ανταποκρίνονται.
Το code bend time είναι μια συμμετοχική παράσταση για τη διαφορετικότητα των πολιτισμικών στοιχείων που φέρουν η κίνηση και η γλώσσα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στον 9ο ΜΠαρΤ με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση-Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια”.
Flutter
Αθήνα, σήμερα, τώρα. Το σπίτι ενός άνδρα, ο πιο προσωπικός του χώρος, φιλοξενεί ως κρησφύγετο του αστικού εργένικου μύθου, τις εκφάνσεις και τις πτυχές του χαρακτήρα του και αποκαλύπτει τους τρόπους και τα μέσα διαφυγής από την καθημερινότητά του.
Το κοινό γίνεται θεατής ενός ενδιάμεσου χώρου, όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο, που στέκεται απέναντι στον κόσμο, μα πιο πολύ απέναντι στον εαυτό του.
Σεπτέμβρης
Το Apparatus Circus Lab και η Αγγελική Μέλη ταξιδεύει από τον γειτονικό Βόλο για να παρουσιάσει μια πρωτότυπη παράσταση κρεμώντας τον εξοπλισμό της στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών, το φεστιβάλ που συνδιοργανώνει το ΣΜουΘ και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων.
Σεπτέμβρης. Αυτόν το μήνα έρχονται μανιτάρια, μούρα, παιδικοί σταθμοί, μετακομίσεις, συνδρομές και λίγη άμμος στις παντόφλες.
Μια παράσταση σύγχρονου τσίρκο που νοσταλγεί κάπως το καλοκαίρι, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά.
NOMAD
Το NOMAD είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου επικεντρωμένη στις εμπειρίες της Ayse, μιας μετανάστριας στην Ευρώπη.
Μέσω της κίνησης, της κωμωδίας και της τραγωδίας, εξερευνά την εμπειρία μέσα από την οπτική των τριών χαρακτήρων: της ηρωίδας Αϊσέ και των δύο θεσμικών τεράτων: του Έρικ (αστυνομικός και εργαζόμενος στο γραφείο μετανάστευσης) και του Χάρτινου Πλάσματος (μια παράδοξη σωματοποίηση της γραφειοκρατίας).
Ένα απόγευμα, όταν ήμουν μικρή, καθόμουν στην παραλία με τον πατέρα μου. Η θάλασσα ήταν σκοτεινή σαν τον ουρανό. Ξαφνικά, μια κουκίδα φωτός εμφανίστηκε στον ορίζοντα. Δεν προερχόταν από βάρκες, ούτε κινούνταν. Υπήρχε μια άλλη γη ακριβώς απέναντί μας, σαν μια νεραϊδοχώρα με λαμπερά φωτάκια καταμεσής στη θάλασσα. Αμέσως ρώτησα τον πατέρα μου από που έρχονταν αυτά τα φώτα. “Είναι μια άλλη χώρα. Είναι η Ελλάδα, κορίτσι μου”, μου απάντησε ο πατέρας μου. Σοκαρίστηκα! Ως τότε πίστευα ότι η θάλασσα ήταν το τέλος και ότι δεν υπήρχε άλλη στεριά… Του είπα γεμάτη ενθουσιασμό: “Θέλω να πάω εκεί μπαμπά, είναι τόσο κοντά!”
Η απάντησή του ήταν πικρή “Δεν μπορείς να πας εκεί όποτε το θες, Αϊσέ”.
Καθώς το μικρό κορίτσι μεγαλώνει, η ιστορία της την ακολουθεί…
Ήθελε μόνο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και το έκανε. Εν τέλει μετακόμισε στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η ιστορία της έχει μόλις ξεκινήσει, η ζωή σε μια νέα χώρα δεν θα είναι εύκολη.
Το “Nomad” μιλάει για τη μετανάστευση και την εμπειρία μιας γυναίκας μετανάστριας. Είναι ένα έργο που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.