S
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και ιστορικός ερευνητής σημείωσε ότι «δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διδασκόμαστε επαρκώς ιστορία, και ακόμη λιγότερο διδασκόμαστε από την ιστορία! Δυο, νομίζω, είναι τα διδάγματα της μικρασιατικής περιπέτειας. Το πρώτο είναι ότι κανείς δεν θα έρθει να πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο. Καλές και απαραίτητεςοι συμμαχίες, αλλά οι σύμμαχοι μπορεί να σε εγκαταλείψουν την κρίσιμη ώρα, όπως έκαναν στη Μικρά Ασία Ιταλοί και Γάλλοι, που συνεργάστηκαν με τον Κεμάλ, αλλά και οι Ρώσοι της νεότευκτης Σοβιετικής Ένωσης. Οφείλουμε, λοιπόν, να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και ορθώς η χώρα προχώρησε σε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα.
Το δεύτερο δίδαγμα είναι διαχρονικό. Στη Μικρασία χάσαμε πρωτίστως λόγω του Εθνικού Διχασμού! Ο κομματισμός διάβρωσε το στράτευμα που πολεμούσε πάνω από δέκα χρόνια στα πεδία των μαχών. Η εθνική ομοψυχία είναι το πρώτο και βασικότερο όπλο για την άμυνα της χώρας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «τα διδάγματα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία σήμερα που δεχόμαστε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με χυδαία ρητορεία.
Εκδηλώσεις όπως αυτή είναι αφορμή να εμβαθύνουμε στον μοναδικό πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, αλλά και να αναγνωρίσουμε το δημιουργικό πνεύμα με το οποίο μπόλιασαν την παλαιά Ελλάδα οι πρόσφυγες. Είναι, όμως, και ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε ότι δεν ξεχνούμε τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλες χαμένες πατρίδες».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, κληρικοί της επαρχίας, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Σακούτσιος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ κ. Βασίλης Μάικος και πλήθος κόσμου.