«Τι δεν θα έδινα αγαπητά μου παιδιά να γυρίσω το ρολόι του χρόνου πίσω και να είμαι ένας από εσάς!». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χρρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τη διευθύντρια του 55ου Νηπιαγωγείου Λάρισας κ. Γεωργία Μούσιου κατά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, όπως είπε «επέλεξα φέτος να παραστώ στον αγιασμό νηπιαγωγείου για να τονίσω την αξία της προσχολικής αγωγής. Τα πρώτα παιδικά χρόνια, τα νηπιακά, είναι καθοριστικά για ζωή του ανθρώπου. Όπως επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τα πρώιμα παιδικά χρόνια είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας των παιδιών. Η προσχολική αγωγή συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, που μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν την αξία της ομαδικής εργασίας και της συλλογικής προσπάθειας.
Και γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι πλέον η προσχολική αγωγή είναι υποχρεωτικά δίχρονη σε όλη τη χώρα, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας, των αγγλικών, στο νηπιαγωγείο.
Μάλλον ήμουν από τους τυχερούς, γιατί στο μακρινό 1973-74 στο χωριό μου, πήγα προνήπια και νήπια, είχα δίχρονη προσχολική αγωγή, η οποία δεν ξέρω αν επηρέασε τη μετέπειτα πορεία μου».
Αναγκαίο νέο διδακτήριο
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «βεβαίως, η δημογραφική κάμψη και η αστυφιλία οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων στα χωριά και σε αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης στην πόλη. Άκουσα την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την κ. Καίτη Καραγιώργου, να αναφέρει ότι τα παιδιά του 55ου νηπιαγωγείου είναι διασκορπισμένα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Ελπίζω η αυτοδιοίκηση να βρει τον κατάλληλο χώρο και μην έχετε αμφιβολία ότι η πολιτεία θα συνδράμει στην ανέγερση νέου διδακτηρίου. Και χαίρομαι, επίσης, για την επέκταση του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου που ανέφερε η κ. διευθύντρια».
Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία είναι η εκμάθηση των αγγλικών στα παιδιά αυτής της ηλικίας που ρουφούν τη γνώση ως σφουγγάρι. Βεβαίως, πανοσιολογιώτατε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η διεθνής γλώσσα ήταν τα ελληνικά, στην ελληνική γράφτηκαν τα Ευαγγελία, όλοι οι λόγιοι της εποχής στις χώρες της Μεσογείου μέχρι την Περσία και την Ινδία στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μίλαγαν ελληνικά. Σήμερα, όμως, είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής. Ποιος ξέρει τα σημερινά νήπια που θα βρεθούν το 2040-41 όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους; Εμείς οφείλουμε να τους προσφέρουμε τα εφόδια για να ανοίξουν τα φτερά τους και να έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή τους.
Με τις ευλογίες της εκκλησίας ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Εύχομαι, λοιπόν, καλή αρχή, καλή πρόοδο στα παιδιά μας, καλή χρόνια στους εκπαιδευτικούς και λιγότερο άγχος στις μαμάδες».