Έντονη διαμαρτυρία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννας Βαγενά, για το οριστικοποιημένο κείμενο για την νέα ΚΑΠ 2023-2027 που υποβλήθηκε από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 17/10/2022, από το οποίο προκύπτει η οριστική εξαίρεση από τη συνδεδεμένη ενίσχυση τόσο των Αγιωτών μηλοπαραγωγών όσο και των παραγωγών καρπών με κέλυφος (καστάνων, καρυδιών και αμυγδάλων).
Στις 07/10/2022, η βουλευτής είχε καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Για ποιον λόγο το ΥΠΑΑΤ καταργεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κελύφη σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027», με στόχο, έστω και την τελευταία στιγμή, να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο τόσο οι μηλοπαραγωγοίΑγιάς όσο και οι παραγωγοί καρπών με κέλυφος.
Στην Ερώτησή της, η κ. Άννα Βαγενά σημείωνε:
«Ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 βρίσκεται στην τελική του φάση για έγκριση, και ενώ για την ελληνική γεωργία προβλέπονται 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, μια σειρά προϊόνταφαίνεται να μένουν έξω από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που σκοπό τους έχουν ειδικά την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου γεωργικού τομέα που αντιμετωπίζει προβλήματα, που αν παραμείνουν, θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη και αφανισμό της παραγωγής, επηρεάζοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές και θα βάλουν σε κίνδυνο την επιβίωση των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη.
Για ποιο λόγο λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου, που αρχικά θα συμπεριλάμβανε 19 τομείς στη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα εξαιρεί από αυτήν τα μήλα που δεν ανήκουν στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα;
Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγιάς, κάτι τέτοιο θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση της περιοχής, όπου οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια είναι ήδη αγανακτισμένοι που τα μήλα τους δεν εντάχθηκαν ούτε στα προϊόντα που πήραν κορωνοενισχύσεις. Η κυβέρνηση αντί να διορθώσει αυτήν την αδικία σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα μία αδικία για τα μήλα Αγιάς.
Ακόμα, οι καρποί με κέλυφος, τα ροδάκινα και τα μήλα είναι εξαγωγικά προϊόντα και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, άρα υπάρχει ανάγκη για συνεχόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον Δήμο Αγιάς καλλιεργούνται 1.428,5 εκτάρια με μηλιές (σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021) ενώ η συνολική έκταση των τεσσάρων πιστοποιημένων ποικιλιών (σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) που θα ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις (Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ, Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ και Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ) είναι μόλις 1.150 εκτάρια.
Επίσης, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μηλοπαραγωγοί των τεσσάρων αυτών περιοχών και που προβάλλονται στην τεκμηρίωση του Στρατηγικού Σχεδίου για την απόφαση ενίσχυσής τους, είναι αντίστοιχα με αυτά των μηλοπαραγωγών Αγιάς.
Δυστυχώς επαληθεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το σενάριο που προέβλεπε τον αποκλεισμό των μηλοπαραγωγών Αγιάς, αλλά και των παραγωγών καρπών με κέλυφος, όπως των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών από κάθε στήριξη, καταδικάζοντάς τους έτσι στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Σήμερα, 24/10/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Άννα Βαγενά έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, σχετικά με το θέμα.