Μάξιμος: Γιατί αιτήθηκα την κήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μνημείο εν κινδύνω


«Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λένε πιά οι ίδιοι οι Τούρκοι, το λένε θεσμοί της Τουρκίας, το λένε οι αρχαιολόγοι της Τουρκίας, το λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας. Δεν μπορεί ένας διεθνής οργανισμός να παρακολουθεί με χαμηλά αντανακλαστικά την καταστροφή ενός τέτοιου μνημείου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε την ενεργοποίηση της UNESCO, ζητήσαμε να υπάρξει άμεση αποστολή στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη στο μνημείο και να κηρυχθεί ως μνημείο εν κινδύνω». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις», με τους δημοσιογράφους κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο και κα Χριστίνα Βίδου, κληθείς να αναφερθεί στους στόχους και στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, όπου αιτήθηκε να κηρυχθεί η Αγία Σοφία «ως μνημείο εν κινδύνω», λόγω μεγάλων φθορών που έχει υποστεί από τη στιγμή που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «είναι εμφανές ότι υπάρχει μία εργαλειοποίηση της θρησκείας από το καθεστώς Ερντογάν, αφενός για το εσωτερικό ακροατήριο, το θρησκευόμενο, το εθνικιστικό τμήμα της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Αφετέρου γιατί θέλει ο ίδιος να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Εδώ και δύο χρόνια, από τη στιγμή που ανετράπη ουσιαστικά η απόφαση του του ΚεμάλΑτατούρκ -και ήταν μια πολιτιστική οπισθοδρόμηση για την Τουρκία, μία υποχώρηση του κοσμικού κράτους-, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης. Έχουμε εκδώσει τον τόμο για την Αγία Σοφία, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς Ναούς, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, που δείχνουν το βαθύ αποτύπωμα του βυζαντινού πολιτισμού στην γηραιά ήπειρο, με στόχο να τον παρουσιάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην UNESCO, λοιπόν, παρουσιάσαμε έναν πλήρη φάκελο με δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως τουρκικών, τα οποία εφιστούν την προσοχή στις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μνημείο το 2050, εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα προσέλευση δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, που φθάνουν στο σημείο να καταλύουν εντός του μνημείου, κινδυνεύει με κατάρρευση. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις φθορές που έχει υποστεί και ζητήσαμε το μνημείο να κηρυχθεί εν κινδύνω. Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λένε πιά οι ίδιοι οι Τούρκοι».

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά παρέδωσε το προσωπικό της αρχείο από το Θεσσαλικό Θέατρο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους