Ολοκληρώθηκε στη Λάρισα το Διεθνές Συνέδριο «From Chaos to Cosmos»


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σύνολο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου «From Chaos to Cosmos», την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας. Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση του κ. Μιχάλη Χριστάκη -Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ». Σύνεδροι, εισηγητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, συμμετέχοντες, για ακόμη μια φορά σημείωσαν την ποιότητα της διοργάνωσης και την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία της Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων. Για αυτό το λόγο, το βράδυ της πρώτης ημέρας, ο πρόεδρος του Δικτύου Major Cities of Europe, απένειμε τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη για τη διοργάνωση και φιλοξενία του συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Ανθεκτικότητα των τοπικών και κεντρικών Διοικήσεων, Τεχνολογία «Blockchain» ως υπηρεσία (Βaas), περιβάλλον VUCA (αστάθεια, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα, ασάφεια), προσομοίωση ως μέθοδος ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, συνειδητοποιημένη ψηφιακή συμπεριφορά, Κυβερνοασφάλεια αποτέλεσαν τις κύριες έννοιες, γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκαν οι σημερινές εισηγήσεις του Συνεδρίου, οι οποίες συνέθεσαν την 11η και τελευταία θεματική ενότητά του. Ειδικότερα, το σύνολο των σημερινών εισηγήσεων «αφιερώθηκε» στο θέμα της ασφαλούς ψηφιακής δραστηριότητας των φορέων των Κεντρικών και Εθνικών Διοικήσεων (Κυβερνοασφάλεια), ως βασική παράμετρος επίτευξης της ανθεκτικότητας των έξυπνων πόλεων και Δήμων, στο ψηφιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χριστάκη η Ανθεκτικότητα των συστημάτων της Διοίκησης ορίζεται ως «..η ικανότητα και η ετοιμότητα ενός συστήματος να αντιμετωπίζει ή να ανακάμπτει γρήγορα από ένα σφάλμα και να διατηρεί τη σταθερότητα της αξιοπιστίας των υπηρεσιών ενόψει επικείμενων επικίνδυνων γεγονότων.» Με βάση τη συγκεκριμένη προσέγγιση, η τεχνολογία «blockchain» πρέπει να σχετιστεί με τη έννοια της ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Oliver Schwabe πρότεινε τη μέθοδο της προσομοίωσης, ως μέθοδο, η οποία μπορεί σε πραγματικό χρόνο να συμβάλλει στην απόκτηση συνείδησης σε σχέση με την ψηφιακή συμπεριφορά των φορέων της Διοίκησης. Η συνειδητή ψηφιακή συμπεριφορά στο μετασχηματισμένο ψηφιακό περιβάλλον παρουσιάστηκε ως καθοριστικός παράγοντας για την ανθεκτικότητα των υπηρεσιών της Διοίκησης και από τον κ. Alan Shark, o οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «…Οι περισσότερες παραβιάσεις στον Κυβερνοχώρο οφείλονται σε κακή διαχείριση της ανθρώπινης ψηφιακής δραστηριότητας. »

Η «αυλαία του συνεδρίου έπεσε» με την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων, όπως αυτά προέκυψαν από τις εισηγήσεις, συζητήσεις,  αλληλεπιδράσεις, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Δικτύου «Major Cities of Europe», κου Giorgio Prister.  Πρόκειται για μια ενότητα, την οποία οι διοργανωτές του συνεδρίου χαρακτήρισαν ως ενότητα κομβικής σημασίας, για την περαιτέρω δράση των εμπλεκόμενων φορέων, σε σχέση με το θέμα της ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων και κοινοτήτων, μέσω των ΤΠΕ. Μεταξύ αυτών των συμπερασμάτων τα σημαντικότερα είναι:

  • Για πρώτη φορά τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των «έξυπνων πόλεων» και στους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα των Διοικήσεων μπορούν να προστατευτούν στον Κυβερνοχώρο.
  • Επίσης, για πρώτη φορά συζητήθηκε η σημασία της δικτύωσης μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (θεσμών, πόλεων, κοινοτήτων, πολιτών), ως καταλυτικός παράγοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών, πρακτικών, εμπειριών, οι οποίες θα συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των πόλεων σε έξυπνες πόλεις.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων, ως βασικός παράγοντας για την επίτευξη της Ανθεκτικότητας των έξυπνων πόλεων, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Διαμάντου, στα μέλη του Δικτύου «Major Cities of Europe» και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο κ. Διαμάντος ευχήθηκε καλή τύχη στην πορεία του Δικτύου, ανανεώνοντας το ραντεβού με τα μέλη του για τον επόμενο χρόνο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συνέδριο του Δικτύου, στην πόλη Prato της Ιταλίας. Ο κ. Giorgio Prister με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Δήμο Λαρισαίων και την πόλη της Λάρισας για τη θερμή φιλοξενία, την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα τον κ. Τάσο Γούσιο και την κα Μίνα Τολίδου για την εξαιρετική διοργάνωση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος σε μαθητές των Φαρσάλων: Να είστε καχύποπτοι σε όσα ακούγονται ευχάριστα!
Επόμενο άρθρο Καθαρισμοί ρεμάτων σε μήκος 28 χλμ σε περιοχές του Δήμου Αγιάς