«Το κάστανο είναι το δικό μας όπλο για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας». Σ’ αυτό φαίνεται να συμφώνησαν παραγωγοί, επισκέπτες και κάτοικοι της Μελιβοίας που συμμετείχαν στις φετινές, τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Καστάνου. Εκδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από απόλυτη επιτυχία και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη, τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και για τους παραγωγούς γενικότερα.
Για πρώτη φορά φέτος η Γιορτή Καστάνου ήταν εξαιρετικά σημαντική, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, τόσο στη καλλιέργεια, όσο και στη διάθεση του προϊόντος, μεγάλες ποσότητες του οποίου επλήγησαν από τον «μύκητα» που εμφανίστηκε φέτος σε πολλά καστανοπερίβολα. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως κινητοποίησε περισσότερο το Δήμο Αγιάς που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις της Γιορτής, αλλά και τους παραγωγούς που με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις έστειλαν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τα προϊόντα τους και να κρατήσουν όρθιες τις ζωές τους στον τόπο τους. Και πως αλλιώς μπορεί να συμβεί αυτό, αν δεν αφοσιωθούν στη βελτίωση της παραγωγής, της τυποποίησης και της διάθεσης του καστάνου;
Στο Δήμο Αγιάς, την αρχική ανησυχία για την τύχη του κάστανου φέτος, διαδέχθηκε η ικανοποίηση για την άρτια διοργάνωση, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Στόχος όλων ήταν να εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις για τη φετινή σοδιά, είτε μέσω των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί, είτε μέσω της εξεύρεσης νέων τρόπων διάθεσης της στην μεταποίηση. Και οι δύο στόχοι φαίνεται πως μπήκαν σε τροχιά και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη στήριξη των παραγωγών, σε μια χρονιά που τα προβλήματα είναι διογκωμένα από την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Την ίδια στιγμή ικανοποίηση προκάλεσε και το γεγονός της πρωτόγνωρης συμμετοχής στις εκδηλώσεις, από τις οποίες ξεχώρισε η παρουσίαση του δρώμενου από την αποστολή «Grouppo sbandieratori delle 7 contrade di Orte» του Δήμου Orte της Ιταλίας, στην πλατεία της Μελιβοίας, ενώ οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό κάλλος της περιοχής, με τις ξεναγήσεις στα καστανοπερίβολα, αλλά και τους περιπάτους στα ορεινά μονοπάτια.
Την Παρασκευή το απόγευμα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλίες και προτάσεις των ομιλητών για το κάστανο. Η αρχή έγινε με την παρουσίαση του Κέντρου Καστάνου από την εταιρεία TETRAGON.Στη συνέχεια εκπρόσωποι της Εταιρείας DREAM WORKERS ανέλυσαν την πρόταση «Σχεδιασμός Θεματικού Πάρκου Κάστανου».Ακολούθησαν οεκπαιδευτής του Οργανισμού «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά»κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης ο οποίος παρουσίασε προτάσεις για επισκέψιμα αγροκτήματα – OpenFarm . Ο κ Πέτρου Γιώργος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού ανέλυσε στην παρουσίασή του για το κάστανο στην βιομηχανία τροφίμων και τη χρήση του κάστανου στην παραγωγή ζύθου κάνοντας γνωστό στους παρευρισκόμενους το εγχείρημα παρασκευής μπύρας από κάστανα της περιοχής. Οι ομιλίες της Παρασκευής συνεχίστηκαν με την παρουσίαση της Δρ. Τοπαλίδου Ελένης, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Η νέα ασθένεια της φαιάς σήψης στο κάστανο» και ολοκληρώθηκαν με την ομιλία- συζήτηση γύρω από τη Φαιά σήψη και τη σφήκα της καστανιάς από τον Δρ. Διαμαντή Στέφανο, Δασολόγο – Εντομοπαθολόγο επίτιμο δημότη Μελιβοίας,στον οποίο ο δήμαρχος Αγιάς απένειμε και τιμητική πλακέτα για την ουσιαστική και αδιάλειπτη συμβολή του στην καλλιέργεια του κάστανου στο Δήμο Αγιάς.
Ξεχωριστές ήταν επίσης οι γαστρονομικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Γιορτής, με πρώτη ύλη το κάστανο. Το Σάββατοη εκπαιδεύτρια γαστρονομίας του Οργανισμού «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά» κα. Γιάννα Μπαλαφούτη πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήρι μαγειρικής με παιδιά προσφέροντας τρουφάκια κάστανου και καστανόσουπα.Την Κυριακή ο διακεκριμένοςexecutivesef Γιώργος Παπαδόπουλοςκαι η ομάδα του παρασκευάσαν για όλους τους παρευρισκόμενους Nioki από άλευρο κάστανου, μία γκουρμέ δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας και μους κάστανου. Και βέβαια την τιμητική της είχε η παρουσίαση της τοπικής Ζυθοποιίας Πηνειού για τη χρήση του κάστανου στην ζυθοποίηση.
Αξίζει να αναφερθεί η πολυπληθής παρουσία ντόπιων παραγωγών του Νομού στην πλατεία του χωριού οι οποίοι διαθέτοντας τα προϊόντα τους, μέλια, όσπρια, κρασιά, ξηρούς καρπούς, βότανα, σαπούνια και άλλααπέδειξαν τη δυναμική των προϊόντων αυτών.
Οι επισκέπτες είχαν τέλος τη χαρά να παρακολουθήσουν με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς « Μιλτιάδης Δάλλας», να γευτούν τις γαστρονομικές προτάσεις του κάστανου και κυρίως να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης στον πρωτογενή τομέα, αφήνοντας μια γεύση στους παραγωγούς γλυκιά, όσο του κάστανου!