”Πώς να κάνεις την πολιτιστική στρατηγική ενδιαφέρουσα για την τοπική αυτοδιοίκηση και ευεργετική για την πόλη;” ήταν το ερώτημα που τέθηκε σε στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το Κλουζ, η Λεουβάρντεν, η Βέροια, η Λάρισα και ο Πειραιάς έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία αλλά έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: όλες ήταν υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με το Κλουζ να φτάνει μέχρι τον δεύτερο γύρο της φάσης διεκδίκησης στη Ρουμανία, τη Λεουβάρντεν να κερδίζει τον τίτλο στην Ολλανδία και τη Λάρισα και τον Πειραιά να σταματούν στον πρώτο γύρο στην Ελλάδα.
Το δεύτερο κοινό τους σημείο είναι ότι ανεξάρτητα από το εάν κέρδισαν τον τίτλο ή όχι, όλες έχουν μια τοπική πολιτιστική στρατηγική που εμπλέκει τον Δήμο, τον πολιτιστικό τομέα, τα σχολεία και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών στην ανάπτυξη της πόλης.
Πώς μπορούμε να δούμε τον πολιτισμό ως επένδυση για την ανάπτυξη των πόλεών μας; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικά σχέδια που προσελκύουν το ενδιαφέρον δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων, χρηματοδοτών, επενδυτών και των απλών πολιτών; Μπορούμε να συνδεθούμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μικρές και μεγάλες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα;
Συμμετείχαν: Λάζαρος Ασλανίδης – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας, Κατερίνα Γρηγοριάδου – Γενική Διευθύντρια ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Λίτσα Μπαφούνη – Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, Παναγιώτης Σάπκας – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λάρισας, Immie Jonkman – Εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Παρακαταθήκης LF2028, (Ολλανδία).
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως γόνιμη και ενδιαφέρουσα τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το Δήμο Λαρισαίων, καθώς όπως είπε αποκομίσαμε πολλά οφέλη, όπως οι συνεργασίες μας με ευρωπαϊκούς θεσμούς και πόλεις της Ευρώπης και η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία μας με την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η πολιτιστική μας πολιτική, τόνισε ο κ. Σάπκας, στηρίζεται στην παραγωγή πολιτισμού από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, του οποίου η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών και στη δημιουργία θεσμών μέσα από τους οποίους δίνεται η ευκαιρία και το βήμα για δημιουργία, έκφραση, διάδραση.
Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, συνιστά το βασικότερο χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής. Βασικό μέλημα της πολιτιστικής μας πολιτικής είναι επίσης η συμπερίληψη. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε θεσμό ή εκδήλωση που να αποκλείει έναν πολίτη από τη δημιουργία ή την ψυχαγωγία για οποιονδήποτε λόγο.
Μίλησε για την περίπτωση του Μύλου του Παππά, της παλιάς αλευροβιομηχανίας που λειτουργεί σήμερα ως κύτταρο πολιτισμού. Η λειτουργία του, είπε, αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης αναφέρθηκε στην παραχώρηση στον Δήμο, έκτασης 217 στρεμμάτων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, μια έκταση την οποία η πόλη διεκδικούσε επί σειρά ετών, προς όφελος των δημοτών, όπου θα διαμορφωθεί το Πολιτιστικό Χωριό για την ευχάριστη διαμονή και εργασία των καλλιτεχνών, των δημοτών που θα συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου, αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Τους ενημέρωσε δε, ότι η παραγωγή πολιτισμού δεν σταμάτησε ούτε στην περίοδο της καραντίνας, γιατί ο πολιτισμός δε μπορεί να κατεβάζει ποτέ τα ρολά.
Ο κ. Σάπκας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στους γνώμονες που διέπουν την πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας, οι οποίοι είναι η υψηλή αισθητική, η ποιότητα, η εκπαίδευση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η διάδραση, η συμπερίληψη και η αλληλεγγύη.
Έτσι συνεχίζουμε, είπε ο αντιδήμαρχος, παρατηρώντας ότι μετά από δέκα χρόνια, σχεδόν όσα σχεδίαζε ο δήμος στον φάκελο διεκδίκησης, τα έχει πραγματοποιήσει, ανεξαρτήτως τίτλου.