«Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, αποτέλεσε κορυφαία πράξη υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Το θάρρος και η γενναιότητα όσων συμμετείχαν σε αυτήν την ανοικτή καταδίκη της χούντας των συνταγματαρχών παραμένουν διαχρονικό παράδειγμα υπεύθυνης παρέμβασης της κοινωνίας των πολιτών, όταν καταλύεται το δημοκρατικό πολίτευμα από ένα αυταρχικό καθεστώς». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την 49η επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του επισημαίνει, επίσης, ότι «η Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας διάνυσε πολύ δρόμο, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Κατόρθωσε, επιπλέον, χάριν και στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να εισέλθει ταχύτατα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, γεγονός που συνετέλεσε όχι μόνον στην οικονομική της πρόοδο αλλά και στην εμπέδωση του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και μόνον μια απλή σύγκριση με την ευρύτερη γειτονιά μας αποδεικνύει αυτή την αδήριτη πραγματικότητα.
Ο βαθμός αποτελεσματικότητας, όμως, μιας δημοκρατίας απαιτεί εκτός από την ορθή λειτουργία των θεσμών και την υπευθυνότητα όσων την υπηρετούν και την παράλληλη ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα. Ο ατομικισμός, η ιδιώτευση, η αποστασιοποίηση από τις δράσεις στη δημόσια σφαίρα πλήττουν τη δημοκρατία. Όπως την πλήττουν επίσης ο άκρατος λαϊκισμός, η φθηνή δημαγωγία, η συκοφαντία των πολιτικών αντιπάλων, η επικοινωνιακή “λάσπη”.
Χρέος μας είναι επομένως να διαφυλάξουμε αυτές τις σπουδαίες κατακτήσεις που έχουμε καταγράψει στα χρόνια της μεταπολίτευσης και με σύνεση να διορθώσουμε τα ελλείματα που όλοι μας διαπιστώνουμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».