«Η Ανατολική Μεσόγειος απαρτίζεται από ετερογενή συστήματα διακυβέρνησης με διαφορετικές αντιλήψεις και προτεραιότητες. Η προάσπιση του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων συνιστούν θεμέλια της κρατικής μας ύπαρξης και δράσης. Ωστόσο, οι γείτονές μας, στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, έχουν κάνει “σημαία” τους τον ιστορικό αναθεωρητισμό και μας απειλούν με πόλεμο, αμφισβητώντας το δίκαιο της θάλασσας και, εσχάτως, το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, σεκοινή συνεδρίαση των Ελλήνων βουλευτών με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του κοινοβουλίου της Σουηδίας, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σημείωσε:
«Επί δεκαετίες, η Άγκυρα μάς απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ενώ, τώρα, μας ζητεί να αποστρατικοποιήσουμε νησιά μας που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια, όπου εδρεύουν αντίστοιχα σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της γείτονος.
Καθημερινά, τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά, που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας, ενώ παραβιάσεις σημειώνονται και από τουρκικά σκάφη που εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα απροειδοποίητα. Απειλές βιώνει διαρκώς και η Κύπρος, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν, παρότι η ευρεία πλειοψηφία του τουρκικού λαού δεν αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως απειλή. Συνολικά, με βάση την εμπειρία μου κι από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου, οφείλω να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από τους στόχους που έχει κάθε κυβέρνηση, οι λαοί της περιφέρειάς μας επιζητούν την ειρήνη και τη συνεργασία».
Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε:
«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟδίνει νέα ώθηση στην ευρωατλαντική συνεργασία. Σκοπός της συμμετοχής των κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι η εδραίωση του κράτους δικαίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους.
Η διασύνδεση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο τους τομείς της ανάπτυξης και της ασφάλειας αλλά συνιστά το ιδανικό θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο για τον εκδημοκρατισμό των παρακείμενων περιφερειών τουευρωατλαντικού χώρου».
Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, εστίασε στη σταθερότητα που διασφαλίζει η συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, καταλήγοντας:
«Από το 1991 η εξάπλωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ανατολική Ευρώπη διασφάλισε την ειρήνη και προήγαγε την ενότητα των λαών της.
Με την ένταξη ανεπτυγμένων δημοκρατιών ως μελών, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, και μέσα από συνεργασίες, όπως η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Συνεργασία για την Ειρήνη και ο Μεσογειακός Διάλογος, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθίστανται ο πολιτικός προορισμός κάθε χώρας που επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξή της σε συνθήκες ασφάλειας».