«Η άνοδος της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία, με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε κάθε χώρο και τη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους σε όλους τους τομείς της ζωής, συνιστά ταυτόχρονα άνοδο του πολιτισμικού επιπέδου της κοινωνίας μας. Για τούτο, ωστόσο, απαιτείται όχι μόνον η δεδομένη νομοθετική προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες που θα επιτρέψουν στα ΑΜΕΑ να απολαμβάνουν τις παροχές που δικαιούνται, αλλά και η απάλειψη προκαταλήψεων και κυρίως της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο. Και η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την ανάπτυξη της ατομικής ευθύνης και του αισθήματος της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Αναπήρων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «τα προβλήματα των ΑΜΕΑ αφορούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Αλλά και στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με κάποια μορφή αναπηρίας, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Ως εκ τούτου, η δημιουργία κατάλληλων υλικών και νομοθετικών συνθηκών που βοηθούν τα ΑΜΕΑ να βιώνουν μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα, πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας.
Πράγματι, η παρούσα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, έχει δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ. Αυτό το έχουν αποδείξει οι πλείστες θετικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, της θεσμοθέτησης του Προσωπικού Βοηθού ατόμων με αναπηρία, της Κάρτας Αναπηρίας και, προσφάτως, την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για τα Άτομα με Αναπηρία.
Ασφαλώς, μένει ακόμη να γίνουν πολλά, ώστε να μιλούμε για δημιουργία ενός απολύτως φιλικού περιβάλλοντος για τα ΑΜΕΑ. Για να φθάσουμε εκεί, ίσως πρέπει σε ατομικό επίπεδο να ξεκινήσουμε από τα πιο απλά, όπως για παράδειγμα, να μην καταλαμβάνουμε τους χώρους στάθμευσης που προορίζονται για ΑΜΕΑ».