«Ο κ. Μητσοτάκης αφού τα έβαλε με τα μεγάλα «εκδοτικά συμφέροντα» (βλ. Μαρινάκης) και τους κατατρόπωσε, τα έβαλε τώρα και με τους τραπεζίτες, που αμέσως αυτοί φοβήθηκαν και κατέβασαν τα επιτόκια. Μα τι νομίζει ο πρωθυπουργός; Ότι απευθύνεται σε ηλίθιους;» Αυτό δεν είναι δικό μου σχόλιο, είναι του ψαρά της λαϊκής της γειτονιάς μου, απ’ όπου ψωνίζω ψάρια κάθε βδομάδα.
Ο πρωθυπουργός μας, λοιπόν, «συγκρούστηκε» και με τους τραπεζίτες…Αφού πρώτα φρόντισε (με τροπολογία της κυβέρνησής του το 2020) να εξασφαλίσει αμνηστία σε μεγαλο-φοροφυγάδες και σε στελέχη τραπεζών που είχαν εμπλοκή σε θαλασσοδάνεια, υποχρεώνοντας τους εισαγγελείς να σταματήσουν την ποινική δίωξη περίπου 5.000 κατηγορούμενων για μεγάλη φοροδιαφυγή, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας στο Δημόσιο, τώρα ζητάει από αυτούςτους τραπεζίτες να ρυθμίσουν τα επιτόκια. Τους τραπεζίτες που έχουν κέρδη πάνω από 1 δις μέσα στο χρόνο, ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων (δανεισμού) ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σχεδόν μηδενικά.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Οκτώβριο το επιτόκιο νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05%, από το 0,04% στην αρχή του έτους, ενώ το σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,86%, από 3,90% που ήταν στην αρχή του 2022. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιτοκιακό περιθώριο στο 4,23%, από 3,86% που ήταν στην αρχή του έτους.
Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των δανείων, στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες, δεν αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά-επαγγελματικά δάνεια. Ιδίως όμως στα στεγαστικά, το κυμαινόμενο επιτόκιο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου (από 2,36% στο 4%).
Οι τράπεζες, τώρα, λένε ότι αγοράζουν το χρήμα ακριβά (8,5%-9,5%), ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς λοιπόν δανείζουν με επιτόκια χαμηλότερα του κόστους; Ο λόγος είναι απλός. Όταν τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά, έχουν ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητάς τους (χρήμα των καταθετών τους) πάμφθηνα. Αν συνυπολογίσουμε σ’ αυτό και μια σειρά έξτρα καταχρηστικών χρεώσεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε βάρος των πελατών τους, το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο.
Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα και μια νέα γενιά δανειοληπτών που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, πόσο δε μάλλον να αποπληρώσουν, τα δάνειά τους.
Βέβαια τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει αυτό, γιατί έχει ρυθμίσει τις οφειλές τουκαι της συζύγου του στις τράπεζες, ύψους1,3 εκατ. ευρώ και των υπουργών του, ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, αλλά και του κόμματός του, ύψους 381 εκατ. ευρώ. Έτσι δεν είναι ή μήπως αμφιβάλει κανείς ότι εξυπηρετούνται αυτά τα χρέη;
Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τα οποία μας έχει χορτάσει κι ας προχωρήσει σε πράξεις. Άλλωστε αυτός είναι πρωθυπουργός και όχι οι τραπεζίτες. Όπως είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας: «οι κυβερνήσεις νομοθετούν».