«Τα προβλήματα της φετινής χρονιάς με τα φρούτα και τις μόνιμες καλλιέργειες, οι οποίες αποτελούν την κύρια παραγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα σε μια ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία. Ευλόγως, ο δήμος Τυρνάβου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την κρατική αρωγή. Τα ζητήματα αυτά εγκαίρως τα έχω θέσω τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε συναντήσεις που είχαμε μαζί με εκπροσώπους Συνεταιρισμών της περιοχής με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζω οι συντονισμένες προσπάθειές μας να αποδώσουν καρπούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση Αναφοράς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, με την οποία συνηγορεί στο αίτημα που διατυπώνει με επιστολή του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Τυρνάβου κ. Γιώργος Σακούτσιος, την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι 10 συνεταιρισμών της επαρχίας, σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν στα προϊόντα των οπωροφόρων και των αμπελιών του Δήμου.
Οι συνεταιρισμοί που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ο Α.Σ. Πλατανουλίων «Φρουτοπηγή», ο Α.Σ. Πλατανουλίων, ο Α.Σ. Δένδρων «Άργισσα» , ο Α.Σ. Δένδρων «Γαία Φρούιτ», ο Α.Σ. Δαμασίου, ο Α.Σ. Αργυροπουλίου, ο Α.Σ. Δελερίων και ο Α.Σ. Αμπελώνα.
Όπως αναφέρεται, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών προκλήθηκε από 3 παράγοντες:
α) Από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και στη συγκομιδή, που επέδρασαν αρνητικά στην ποιότητα των προϊόντων.
β) Από την έλλειψη εργατικών χεριών, που δυσκόλεψε την συγκομιδή και αύξησε τα έξοδα.
γ) Από την άνοδο των τιμών σε ενέργεια και εφόδια.
Ως εκ τούτων, τα βασικά προϊόντα που παράγονται είτε πωλήθηκαν σε χαμηλές τιμές είτε παρέμειναν αδιάθετα σε σημαντικές ποσότητες. Ειδικότερα, στα αχλάδια προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής στο εμπόριο και οι τιμές τους κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, τα προβλήματα στην ποιότητά τους σε πολλές περιπτώσεις δεν επέτρεψαν τη συγκομιδή του συνόλου της παραγωγής. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα με ασθένειες (περονόσπορο και βοτρύτη) και εχθρούς (ευδεμίδα) με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες να παραμείνουν ασυγκόμιστες ενώ τα επιτραπέζια είχαν χαμηλή ζήτηση στο εμπόριο. Τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια πωλήθηκαν σε τιμές 25% κάτω από τις περυσινές, ενώ στα βιομηχανικά ροδάκινα υπήρξαν προβλήματα στην ομαλή απορρόφησή τους από τις βιομηχανίες και έτσι τμήμα της παραγωγής κατέστη ακατάλληλο και είτε πωλήθηκε για χυμό με χαμηλές τιμές είτε παρέμεινε ασυγκόμιστο.
Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με εκπροσώπους συνεταιρισμών του δήμου Τυρνάβου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.