Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαικής Συσπείρωσης», καταθέτουμε στο Π.Σ Θεσσαλίας, την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος, θεωρώντας ότι χρειάζεται να διεκδικηθεί μια ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωµάτων των ΑμεΑ και όχι μόνο το δικαίωμα στην εργασία.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θεωρεί ότι όλα τα ΑμεΑ, ανεξαρτήτως του βαθμού και του είδους αναπηρίας, έχουν και πρόσθετες ανάγκες εκτός απ’ αυτές του γενικού πληθυσμού. Αυτές σχετίζονται με το δικαίωμα στην εργασία, τη διατροφή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υγειονομικό υλικό, τη μετακίνηση, τα τεχνητά μέλη και βοηθήματα, την ειδική εκπαίδευση, τη φυσικοθεραπεία, τη συστηματική παρακολούθηση από γιατρούς, άλλους υγειονομικούς, τις υπηρεσίες «κατ’ οίκον νοσηλεία» και «Βοήθεια στο σπίτι», την αναγκαία λειτουργική διαμόρφωση της κατοικίας, την άθληση, την ψυχαγωγία κ.ά. Αυτές οι ανάγκες δεν είναι «σταθερές», αλλά μεγαλώνουν με την αύξηση της ηλικίας.
Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε:
- Ενάντια στη «λειτουργικότητα», στις δραστικές περικοπές των ΚΕΠΑ, στις μειώσεις των ποσοστών αναπηρίας των ΑμεΑ.
- Για κατάργηση του παράβολου που πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.
- Να μη σταματάει η καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, για όσο διάστημα ο-η ανάπηρος ή ο-η χρονίως πάσχων, περιμένει να εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ.
- Άμεση αύξηση όλων των επιδομάτων κατά 100 ευρώ, που έχουν μείνει παγωμένα πάνω από 10 χρόνια, αύξηση των συντάξεων και ιδιαίτερα των αναπηρικών που έχουν γίνει φιλοδώρημα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση. Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά με αναπηρία, που κόπηκαν μέσα στην πανδημία, επειδή έπαιρναν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους.
- Να καταβληθούν 1.000 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση μπροστά στις γιορτές.
- Να έχουν όλοι οι ανάπηροι πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας και δωρεάν παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και των τεχνολογικών βοηθημάτων που επιβάλλει η φύση της αναπηρίας.
- Για την ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού ινστιτούτου για την έρευνα, την παραγωγή, την εισαγωγή και τη δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών στους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες.
- Για την δωρεάν μεταφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των ανέργων
Με το Ν. 2643/98, προβλέπεται η πρόσληψη ΑμεΑ ικανών προς εργασία με ποσόστωση ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ανά επιχείρηση, οργανισμό, κ.λπ. Ο νόμος αυτός, δεν εφαρμόζεται παντού, κυρίως υπο την πίεση εργοδοτών αλλά και από το αστικό κράτος. Σαφώς καταδικάζουμε κάθε πρακτική ή άποψη αποκλεισμού των ΑμεΑ από την εργασία, όπως αυτή που διατυπώθηκε από το δήμαρχο Βόλου, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Εμείς διεκδικούμε:
- Μαζικές προσλήψεις αναπήρων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
- Να προσλαμβάνεται ο ανάπηρος με ευθύνη του κράτους με την αποφοίτησή του από τη γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση, τα ΑΕΙ.
- Με ευθύνη του κράτους να υποχρεώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν τις αναγκαίες εργονομικές προσαρμογές και διευθετήσεις έτσι ώστε να εντάσσεται ο ανάπηρος στη δουλειά χωρίς προβλήματα, με βάση τα τυπικά, τα ουσιαστικά του προσόντα, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του.
- Οι εργαζόμενοι ανάπηροι, ανάλογα με τη φύση της αναπηρίας, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες των βαριά αναπήρων να έχουν μειωμένα ωράρια, περισσότερες άδειες και λιγότερα χρόνια συνταξιοδότησης εκεί που η βαρύτητα της αναπηρίας το επιβάλλουν.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων αναπήρων, όσων είναι ικανοί να εργαστούν με ιατρικό και μόνο κριτήριο. Επίδομα 600 ευρώ για όσο κρατάει η ανεργία. Η καταβολή να ξεκινάει από τη μέρα που ο ανάπηρος αναζητά δουλειά και γράφεται στις καταστάσεις ανεργίας.
Για την Ειδική Αγωγή
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή. Να καταργηθεί κάθε είδους ιδιωτική και επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή. Να μην κλείσει κανένα δημόσιο ειδικό σχολείο και κανένα τμήμα ένταξης. Όλες οι κατάλληλες υποδομές και το σύνολο του προσωπικού να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Ειδικής Αγωγής.
- Να εξασφαλίζεται από το κράτος η ανάλογη εκπαίδευση, στα δημόσια γενικά και ειδικά σχολεία και εργαστήρια, σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που με επιστημονικά κριτήρια έχουν το περιθώριο. Δημιουργία τμημάτων ένταξης και εξασφάλιση της παράλληλης στήριξης στα δημόσια σχολεία με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες ανάπτυξης των ειδικών σχολείων, των τμημάτων ένταξης και για τη στήριξη όλων των παιδιών και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη στα γενικά σχολεία.
Για τις μονάδες Πρόνοιας
- Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών Πρόνοιας με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης λειτουργίας τους και την ένταξη στο Δημόσιο όλων των ΝΠΙΔ που πληρούν τις προϋποθέσεις (Κέντρα Ειδικής Αγωγής, προστασίας του παιδιού κ.λπ.).
- Δημιουργία νέων κρατικών μονάδων ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης, ξενώνων, διαμερισμάτων για ημιαυτόνομη διαβίωση κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η κτιριακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση των ιδρυμάτων Πρόνοιας.
- Να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες στα ιδρύματα Πρόνοιας και να αξιοποιηθεί γενικότερα η κτιριακή υποδομή που ανήκει στην Πρόνοια.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο χώρο της Πρόνοιας στις δημόσιες μονάδες.
- Καμία απόλυση εργαζομένου ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας (εργαζόμενοι στα συνεργεία, στα προγράμματα), μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους προνοιακών δομών.
- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για υπηρεσίες Πρόνοιας, καθώς και η παρακράτηση των συντάξεων -όπου γίνεται- των ασθενών που νοσηλεύονται σε ιδρύματα.
- Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, ανοιχτή ή συγκαλυμμένη μέσω των ΜΚΟ στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Αποκατάστασης, της Ειδικής Αγωγής».