«Οι φαρμακοποιοί είναι ένας από τους βασικούς κρίκους της δημόσιας υγείας. Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αδιαμφισβήτητη και σε κάθε περίπτωση αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες της πολιτείας. Δεδομένου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αφουγκράζονται τις ανάγκες του κόσμου, οι απόψεις τους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Χαίρομαι γιατί στη σύσκεψη με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και του φίλου υπουργού Υγείας, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα και υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τον κλάδο, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων του τελευταίου διαστήματος.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Κουτσούκης και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών του νομού έθεσαν καταρχάς στον Θεσσαλό πολιτικό το μείζον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται στην αγορά. Όπως ειπώθηκε, η επέλαση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο δημιούργησε πολλές ανακατατάξεις και στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, οι οποίες ακόμα επηρεάζουν την αγορά φαρμάκων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην Ελλάδα πρότειναν να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα έλλειψης λόγω εξαγωγής φαρμάκων, να ενδυναμωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα φάρμακα και να ενταθεί η χρήση των νέων τεχνολογιών -για παράδειγμα η ιχνηλάτηση των σκευασμάτων και των συσκευασιών με διπλό barcode- και γενικότερα να ακολουθηθεί μια πιο επιθετική πολιτική στον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων, με παρεμβάσεις του ΕΟΦ, όπου απαιτείται.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη προκειμένου να τεθούν υπόψη του οι προβληματισμοί των φαρμακοποιών, άλλα και για να διασαφηνιστούν οι ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Απαντώντας στα ερωτήματα που του ετέθησαν από το προεδρείο των φαρμακοποιών, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και σε φαρμακαποθήκες, όπου ήδη έχουν απαγορευθεί επ’ αόριστον οι εξαγωγές. Σε όσες δεν ανταποκρίνονται στους ελέγχους επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας, ενώ εξετάζονται ακόμα και περιπτώσεις φαρμακείων. Σχετικά με τα παιδιατρικά φάρμακα η έλλειψη οφείλεται στην διαφορά της μειωμένης δυνατότητας παραγωγής σε σχέση με την πολύ μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως.
Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί εστίασαν στην ανάγκη επιπρόσθετων ρυθμίσεων για την ασφαλέστερη διακίνηση και των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) και την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα φαρμακεία στους ελέγχους διάθεσης των φαρμάκων μέσω της εξουσιοδοτούμενης καταγραφής τους στο φάκελο του ασθενούς από τον φαρμακοποιό. Τέλος ζήτησαν να υπάρξουν ιδιαίτερα μέτρα για τις γυναίκες-μητέρες φαρμακοποιούς και αναφέρθηκαν στη συμβολή του κλάδου στην ενίσχυση της ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Στη συνάντηση, εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, εκτός του προέδρου κ. Αθανάσιου Κουτσούκη, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Παλάσκας, η γραμματέας κ. Αθηνά Κουκουφλή, τα μέλη κ. Νίκος Γκανάκης και Γιάννης Τσιμπούκης, καθώς και ο εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Δημήτρης Χολέβας.