Ειδήσεις

Κέλλας στη Βουλή: Ναι στην έλευση εργατών γης από την Αίγυπτο


«To θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα είναι μεγάλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το έχω θέσει κατ’ επανάληψη και προσωπικά στους αρμόδιους υπουργούς, με τους οποίους έχουμε καλή συνεργασία, αναζητώντας λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες της αγροτικής μας παραγωγής.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για την κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου σχετικά με την έλευση Αιγύπτιων εργατών γης στη χώρα μας, προσθέτοντας:

«Θεσπίζεται ένα οργανωμένο και ευέλικτο πλαίσιο κινητικότητας εργατικού δυναμικού, που λειτουργεί ανασχετικά στην παράνομη μετανάστευση. Οι ελληνικές και οι αιγυπτιακές αρχέςθα ενημερώνονται αμοιβαίως για τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις οικείες υπηρεσίες από εργοδότες και εργάτες, προκειμένου να καθορίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους ο αριθμός των προκυπτουσών θέσεων εργασίας.

Την πρώτη χρονιά πιλοτικής εφαρμογής της συμφωνίας, πρόκειται να εισέλθουν στην Ελλάδα 5000 Αιγύπτιοι, με θεωρήσεις εισόδουαπό 90 μέρες έως και 9 μήνες ανά έτος. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις εργασίας δύνανται να ανανεώνονται με τον ίδιο ή άλλο εργοδότη. Όταν χρειάζεται, θα λαμβάνονται μέτρα για την επιστροφή των εργαζόμενων στη χώρα τους, με τη συνδρομή των αιγυπτιακών αρχών.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, διαφωνεί με όλα, χωρίς να προτείνει κάτι. Θέλουν, άραγε, οι καρποί να μένουν αμάζευτοι, τα δέντρα ακλάδευτα και τα χωράφια ακαλλιέργητα; Να συμφωνήσω ότι υπάρχουν ατέλειες στη σύμβαση, έχετε να αντιπροτείνετε κάτι; Στείρα άρνηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που αφορά όλο τον αγροτικό κόσμο,χωρίς αντιπροτάσεις, δεν προσφέρει κάτι».

Να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες

Ο Χρήστος Κέλλας ζήτησε από τον παριστάμενο αν. υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να υπάρξει μέριμνα για να μην ταλαιπωρούνται οι εργοδότες από γραφειοκρατικά εμπόδια, επισημαίνοντας:

«Σε ό,τι αφορά τις εφαρμοστικές αποφάσεις της συμφωνίας, που θα εκδοθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρόσκλησης, οι αγρότες μας θα πρέπει να μην επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία, καθώς, με τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν χρόνο να στήνονται στις “ουρές” για να πάρουν έγκριση ή να εκδώσουν ΑΦΜ των εργατών».

Εργάτες γης από Μπαγκλαντές και Βιετνάμ

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔζήτησε, ακόμη, ενημέρωση για την εφαρμογή του μνημονίου Ελλάδας – Μπαγκλαντές, σχετικά με τη διάθεση 4000 προσωρινών αδειών διαμονής εργατών γης, καθώς και για την προοπτική εξασφάλισης 35000 εργατών από το Βιετνάμ, την οποία είχαν συζητήσει σε συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, τέλος, εξέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία, συνοψίζοντας:

«Η σύμβαση προάγει την ελεγχόμενη μετανάστευση και στηρίζει την ελληνική οικονομία, με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Τη στηρίζουμε ως βάση για την εξασφάλιση των απαραίτητων εργατών γης».

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών