«Οι αγρότες της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη διαχείριση του συστήματος και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναμένεται δε να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα επόμενα έτη. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ωστόσο, είναι το κόστος αγοράς του εξοπλισμού και του λογισμικού, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών.
Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly 2023 που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ – HELEXPO. Είπε ακόμη ότι οι αγρότες πρέπει να στραφούν στην αύξηση της παραγωγικότητας καιτη μείωση του κόστους, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουν τις εργασίες τους και την γη τους. «Η γεωργική έρευνα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς θα προωθηθεί η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νταής υποστήριξε ότι χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί όρθια η γεωργία και να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα και συνολικά στο κόστος παραγωγής.
Η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για τον περιφερειακό σχεδιασμό του αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής οικονομίας.
Τέλος ο κ. Νταής ανέφερε ότι ο δρόμος για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην γεωργία και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα, είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με τον ΔήμοΦαρσάλων και την ΔΕΘ HELEXPO με θέμα: «Γεωργία Ακριβείας- Ένα σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της αποδοτικότητας στον πρωτογενή τομέα», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Λιάκος, Επίκουρος ΚαθηγητήςΠανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Εργαστηρίου ΄΄Γεωργία Ακριβείας΄΄.