Έβλεπα κάποιους δημάρχους να σπρώχνονται με τα ΜΑΤ στην προσπάθεια τους να κάνουν εικόνα τη διαμαρτυρία τους. Είναι γεγονός, πως η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης τους αλλάζει τα φώτα όπως και οι ίδιοι κάνουν με τους δημότες όταν αυξάνουν τις χρεώσεις. Το συνδικαλιστικό όργανο των ΟΤΑ αποφάσισε το κλασσικό. Λες και κλείνοντας τις πόρτες των δημοτικών επιχειρήσεων θα ξόρκιζαν το κακό. Νομοτελειακά θα ερχόταν αυτή η στιγμή και πριν εκλεγούν ήξεραν τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Άλλωστε μιλώντας ιδιωτικά μαζί τους παραδέχονται πως είναι υποχρεωμένοι να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν την ύπαρξη των Δήμων. Προσαρμόζεσαι; Εξακολουθείς να υπάρχεις. Αρνείσαι την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό; Κλείνεις!
Η διαμαρτυρία του τύπου “κλείνω το Δήμο” είναι τόσο πεπαλαιωμένος τρόπος αντίδρασης όσο και η ιστορία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν απαντά όμως στο σκληρό πρόβλημα. Το χρεοκοπημένο κράτος δεν μπορεί να συντηρεί χρεοκοπημένους δήμους. Ο,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπάρχει πια. Άρα ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες πρέπει να πάρουν από κοινού, δημοκρατικά, σε λαϊκές συνελεύσεις θέλεις, με κάθε τρόπο δημόσιου διαλόγου θέλεις, σοβαρές αποφάσεις. Η επιχορήγηση δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Τις πραγματικές αλλά και τις δαπάνες που με λαϊκισμό, παραγοντισμό και ψηφοθηρία βάφτισαν “ανάγκες” για να εκλέγονται!
Πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν ο Δήμος να οργανώνει πανηγύρια με Θώδη και συναυλίες με Βίσση. Καλώς. Ξοδεύουν εκεί τα λεφτά τους. Θέλουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” για τους γέροντες; Καλώς. Αλλά δεν περισσεύουν ποσά για ταρατατζούμ… Εάν οι δημοτικές επιχειρήσεις μπαίνουν μέσα πρέπει να κλείσουν, χθες… Πιθανό για κάποιους Δήμους εξορθολογισμός να σημαίνει ότι λειτουργίες τους πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ ομοειδών υπηρεσιών που σίγουρα θα ρίξουν το κόστος εκτέλεσης. Για να γίνουν αυτά εκτός από αντίληψη και τρόπο εργασίας πρέπει οι δήμαρχοι να αποκτήσουν ΘΑΡΡΟΣ και ΤΟΛΜΗ και να ενεργήσουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την υποχρεωτική αναδιάταξη του δημόσιου τομέα. Καλείται να την εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν ξέρω εάν θα αντέξει ο κ. Φ. Κουβέλης. Ο κ. Βενιζέλος, προσωπικά προφανώς δεν έχει πρόβλημα, αλλά παίζει το ρόλο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτού παραδώσει το κόμμα στον φυσικό του ιδιοκτήτη. Ο πρωθυπουργός με την πολιτική του συμπεριφορά δεν αφήνει περιθώρια για αντίθετη σκέψη, παρά μόνο την εφαρμογή των μέτρων.
Δεν θέλει και πολύ για να γίνει αντιληπτό ότι τα προς χρήση εργαλεία της παρελθούσας χρυσής εποχής με τον απλόχερο δημόσιο δανεισμό, δεν βοηθούν. Αντιθέτως αυξάνουν τη μελαγχολία σε εκείνους που αναπολούν με νοσταλγία το παρελθόν.
Το μεταναστευτικό, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο ανταγωνισμός στην αγορά, το αληθινό άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάπτυξη μέσω της παραγωγής και όλα τα εκκρεμή ζητήματα απαιτούν μεθόδους επίλυσης σύγχρονους.
Ζητούν ρεαλισμό, ουσία, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σκληρή εργασία. Άντε να βγει μπροστά και ο δημόσιος τομέας να πρωτοτυπήσει, να καινοτομήσει και να κατακτήσει το νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά στην Ελλάδα…