«Σε συνθήκες παγκοσμοποιημένης οικονομίας, προκύπτουν σοβαρά κενά στην αγορά εργασίας των κρατών–μελών της ΕΕ, που μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της πρόσκλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, αυτή η μεταβαλλόμενη εικόνα απαιτεί ένα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο καλείται να ισορροπήσει, αφενός, μεταξύ της ανάγκης εξασφάλισης και προστασίας των δικαιωμάτων του νόμιμου μεταναστευτικού δυναμικού που ζει στη χώρα και της διαφανούς διαδικασίας μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, για την κάλυψη συγκεκριμένων τομέων της αγοράς εργασίας, και αφετέρου, της αποτροπής των ροών παράνομης μετανάστευσης των νομοθετικών κενών και ασαφειών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισηγητική του παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Κώδικας Μετανάστευσης», στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει.
Τάξη στη νομοθεσία
Ο Θεσσαλός πολιτικός, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και της υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα το μεταναστευτικό συνιστά μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη σύγχρονη πραγματικότητα η οποία βρίσκεται σε διαρκή μεταβολή με αναμφισβήτητες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό των χωρών που καταλήγουν τα μεταναστευτικά κύματα. Η Ελλάδα, εδώ και σχεδόν 35 χρόνια είναι μια κοινωνία με ευρύ μεταναστευτικό πληθυσμό. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε φίλους και γνωστούς αλλοδαπούς οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Πολλοί έχουν προκόψει, έχουν αποκτήσει ρίζες στον τόπο μας, τα παιδιά τους δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα ελληνόπουλα που διαπρέπουν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στον επαγγελματικό στίβο. Όλοι, όμως, έχουμε ακούσει και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελληνική γραφειοκρατία και που οδηγούν σε υπέρμετρη και άδικη ταλαιπωρία ακόμη και σε προσωπικά δράματα».
Έλλειψη εργατών γης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας και ως βουλευτής μιας κατεξοχήν αγροτικής περιοχής, επισήμανε ότι «κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αιτήματα των αγροτών μας, που ζητούν εναγωνίως εποχιακό προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν την περίοδο της σοδειάς. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης όσο και στα χρόνια της πανδημίας το πρόβλημα γιγαντώθηκε. Οι εργάτες γης, για παράδειγμα από την Αλβανία μειώθηκαν και ο κίνδυνος κάθε φορά η σοδειά να μείνει ασυγκόμιστη είναι μεγάλος.
Το ίδιο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού, υφίσταται και στον τουρισμό ενώ, την ίδια ώρα εξειδικευμένο προσωπικό ζητούν και εταιρείες για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Η αλήθεια, είναι, ότι η χώρα μας ακόμη κάνει εξαγωγή τέτοιου εξειδικευμένου δυναμικού, ωστόσο, το πρόβλημα δεν παύει να υφίσταται».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατέληξε λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει μια τάξη στη νομοθεσία για το μεταναστευτικό, τόσο από άποψη τακτοποίησης των διατάξεων που αφορούν τις άδειες παραμονής και εν γένει του νομικού πλαισίου, όσο και στην ψηφιοποίηση των όλων διαδικασιών, ώστε, να πάψει αυτή η ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους υπαλλήλους που εργάζονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες».