«Την προσεχή Πέμπτη, ψηφίζεται στη Βουλή τροπολογία, που επιλύει το ζήτημα της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών των πτυχιούχων Γεωπονικών Τμημάτων, των πρώην ΤΕΙ, που μετεξελίχθηκαν σε ΑΕΙ με τις συγχωνεύσεις, με τα αντίστοιχα πτυχία των πανεπιστημίων. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετική μου παρέμβαση σε νομοσχέδιο του Υπ. ΑΑΤ στη Βουλή, αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων Γεωπονικών Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ».
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, στην επετειακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών για τον εορτασμό 100 χρόνων συμβολής στην εφαρμοσμένη Αγροτική Έρευνα της χώρας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη την διοίκηση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τον πρόεδρό του ΣέρκοΧαρουτουνιάν, καθώς και τον διευθυντή Δημήτρη Βλαχοστέργιοκαι τα στελέχη του Ινστιτούτου για την συνολική τους προσφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας, τόνισε πως “ο Οργανισμός συνεχίζει να μεγαλουργεί και να ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της αγροτικής έρευνας, στη διάσωση και πιστοποίηση ελληνικών ποικιλιών, σε μια ιδιαίτερα ρευστή και διαρκώς μεταβαλλόμενη διεθνή αγορά τροφίμων”.
Ο κ. Κέλλας, αναφέρθηκε, ακόμη, στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου, για τη θεσμική αναβάθμιση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σημειώνοντας:
«Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Προστατεύουμε τα προϊόντα ΠΟΠ, αντιμετωπίζουμε τη νοθεία και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, καθώς γίνεται πιο συγκεκριμένο το νομοθετικό πλαίσιο και επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές.
Αναφορικά με την ελληνική φέτα,με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών για συνεχείς, ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους, ενώ προστίθεται η δυνατότητα συμμετοχής και των τυροκόμων στη διαδικασία.
Αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι βούλησή μας είναι η επένδυση στην αγροτική έρευνα, την κατάρτιση, την εκπαίδευση των παραγωγών και στην πιστοποίηση προϊόντων».
Τέλος, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο των επιστημόνων στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αναγνώρισε την καταλυτική συνδρομή τους, επισημαίνοντας:
«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διάχυσης της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, όπου υστερούμε πολύ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, που πλήττουν άμεσα τον θεσσαλικό κάμπο και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία, που θα “ταξιδέψουν” σε ολόκληρο τον κόσμο και θα ενισχύσουν σημαντικά τους παραγωγούς μας».
Δείτε εδώ την τοποθέτηση του κ. Κέλλα: https://youtu.be/X-E2yQTSMJQ