«Ψήφο στην Ενωτική από την πρώτη Κυριακή»!


 Τις θέσεις για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το πολιτικό μήνυμα

των εκλογών παρουσίασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Απ. Καλογιάννης

 Το πολιτικό μήνυμα αυτών των εκλογών, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλά και την Αυτοδιοίκηση ανέπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας, επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε συγκεκριμένα οτι «τα οικονομικά της Τ.Α. και του Δήμου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της χώρας, την οικονομική κρίση, το ΔΝΤ. Τα κονδύλια που περικόπτονται από την Αυτοδιοίκηση, μέχρι το 2013, θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ περίπου. Σ’ αυτό το περιβάλλον δεν θα είναι δυνατόν να λυθούν τα επί χρόνια άλυτα προβλήματα της πόλης, που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξή της. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., χωρίς τη μεταφορά των ανάλογων πόρων θα οδηγήσει σε χρόνια ανεπάρκεια ν’ ανταποκριθούμε στα βασικά. Έτσι, ο πολυδιαφημισμένος Καλλικράτης τείνει να μετατραπεί σε Προκρούστη της Αυτοδιοίκησης. Η συνταγή στο κείμενο του νόμου είναι θολή, αλλά η εντολή της κυβέρνησης σαφής : Βάλτε φόρους – διπλασιάστε τα τέλη για να λύσετε τα προβλήματα! Οι πολίτες όμως δεν αντέχουν άλλο. Δεν αντέχουν ούτε τις ακριβές υπηρεσίες που διαμορφώνονται από τη συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε δημόσιους – δημοτικούς τομείς (π.χ. διόδια ΠΑΘΕ, ακριβά πάρκινγκ), ούτε επιπλέον τέλη και φόρους. Αντίθετα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ΔΝΤ και μιας κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα περικοπές μισθών, κλείσιμο μαγαζιών και γενικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεργία, γενικευμένη ύφεση, απαιτείται ως προτεραιότητα ο σχεδιασμός κοινωνικής πολιτικής με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των στρωμάτων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. 

Στο Δήμο μας με δάνεια και υποχρεώσεις προς τρίτους στο 30 % του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού, η κατάσταση είναι περίπου ίδια. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα τεχνικών έργων το στηρίζουν τα πάσης φύσεως τέλη – φόροι που πληρώνουν όλοι οι πολίτες της Λάρισας. Πόσο ν’ αντέξουν ακόμα;

Αυτό που θα κριθεί λοιπόν σ’ αυτές τις εκλογές είναι η πορεία της πόλης, η πορεία της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Η υπεράσπισή τους, η υπεράσπιση της ίδιας της ζωής μας, γίνονται κεντρικά ζητήματα αυτών των εκλογών. Τα «θα» που ακούμε ατελείωτα και μας γυρίζουν στην εποχή του Μαυρογιαλούρου, χαϊδεύουν αυτιά με προφανή σκοπό να κρύψουν την αλήθεια, για να μαζέψουν ψήφους. Κρύβουν, για παράδειγμα, το ότι χωρίς σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν βγαίνεις ποτέ από την κρίση. Περιμένουν την ψήφο των πολιτών για να ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκτέλεση και των τελευταίων δικαιωμάτων τους. Η οργή τους όμως τους τρομάζει. Γι’ αυτό ακριβώς έγινε η τελευταία ωμή, ανιστόρητη, εκβιαστική, βλαπτική για την Τ.Α. παρέμβαση του Πρωθυπουργού με τη γνωστή διακαναλική συνέντευξη. Το εκβιαστικό δίλημμα που έβαλε ο Πρωθυπουργός «ή εμείς ή το ΧΑΟΣ» απαντιέται μόνο με μια φράση : «Δηλαδή, αν εκλεγεί Δήμαρχος ο Καλογιάννης θα καταστραφεί η χώρα;»! Η πατρίδα ποτέ δεν κινδύνεψε από την ψήφο των πολιτών της.

Τα γεγονότα λοιπόν και τα διλήμματα που μπήκαν κάνουν τις εκλογές εξόχως πολιτικές.

-Είναι στο χέρι των πολιτών να καταδικάσουν όσους μας έφεραν ως εδώ, στη χώρα, στην Αυτοδιοίκηση, στο Δήμο.

-Είναι στο χέρι των πολιτών με την ψήφο τους να στείλουν μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που φέρνουν κι άλλα μέτρα.

-Είναι στο χέρι σας με την ψήφο σας να στείλετε στο Δήμο αυτούς που έχουν πρόταση για ένα Δήμο της Διαφάνειας, της συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της χρηστής διαχείρισης, του πολιτισμού, της νεολαίας, των ουσιαστικών έργων.

Το πρόγραμμα που καταθέσαμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης περιλαμβάνει τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν η πόλη να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, την προοπτική της, χωρίς κοινωνική συνοχή. Όταν οι άλλοι στις σημερινές συνθήκες τάζουν με ευκολία έργα ξεχνούν ότι πόλη είναι πάνω απ’ όλα οι κάτοικοί της. 

Στο Δήμο μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις ίδιες επιλογές που έφεραν τη χώρα ως εδώ και εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή. Δημόσιοι χώροι εκχωρούνται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, οι Μεσογειακοί αγώνες καταλήγουν σε φιάσκο, κανένα έργο υποδομής δεν προχωράει, ο συγκεντρωτισμός της Δημοτικής Αρχής και η καθεστωτική αντίληψη που την διακατέχει συνθέτουν την εικόνα της δημοτικής παράταξης του κ. Τζανακούλη.

Από την άλλη μεριά, από την παράταξη του κ. Σάπκα ακούμε για αλλαγή. Καλό το σύνθημα αλλά το έχουμε ξανακούσει, το έχουμε χορτάσει και δεν οδήγησε πουθενά! Ιδιαίτερα στη χώρα, η αλλαγή εξελίχθηκε σε εναλλαγή με τις ίδιες πολιτικές να μας παρουσιάζονται μάλιστα και σαν μονόδρομος. Ο διορισμός του (χρίσμα) από την Αθήνα τον υποχρεώνει να υπηρετεί τις πολιτικές του κόμματός του. Αν ήθελε πραγματικά της αλλαγή πολιτικής και όχι μόνο των προσώπων δεν θα απέρριπτε την ανιδιοτελή πρότασή μας για τη δημιουργία ανεξάρτητου, ευρύτατου, δημοκρατικού συνδυασμού με προγραμματική πολιτική συμφωνία και εκλογή του επικεφαλής από την τοπική κοινωνία. Η υπαρκτή κοινωνική πλειοψηφία στη Λάρισα ζητούσε τη δημιουργία ευρύτερης δημοκρατικής συμπαράταξης. Την απέρριψαν. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Ειλικρινά, αν ο εκλογικός νόμος το επέτρεπε θα έκανα και αυτή τη στιγμή την ίδια πρόταση που έκανα και τον Μάιο, τον Ιούνιο και το Ιούλιο, αντιλαμβανόμενος τα αδιέξοδα του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ν’ αλλάξουν τα πάντα, πρόσωπα, πολιτικές, αντιλήψεις, Δημαρχοβουλευτές και Βουλευτοδήμαρχοι. Να βάλουμε τέρμα στον κομματισμό που στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές αυτές αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να καταδικαστούν οι πολιτικές που μας έφτασαν ως εδώ. Η ψήφος των πολιτών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Μπορεί να βάλει φρένο στον κατήφορο. Εδώ που μας έφτασαν τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και οι εκπρόσωποί τους στην Τ.Α. απαιτούνται άλλες συμπεριφορές. Απαιτούνται και πολίτες και Δήμαρχοι μαχητικοί – διεκδικητικοί – αγωνιστές που θα έχουν τη δύναμη να πουν ΟΧΙ στην κεντρική εξουσία όταν και όποτε χρειαστεί. Ανατροπή λοιπόν τώρα. Οι πολίτες έχουν το εργαλείο. Είναι ο συνδυασμός της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ. Ανοίγουμε δρόμους συνεννόησης για μια άλλη πορεία της πόλης. Δυναμώνουμε τη στιγμή που οι άλλοι αμφισβητούνται. Ενισχύστε το νέο που γεννιέται. Η συνάντηση προοδευτικών πολιτών από όλους τους χώρους είναι η ελπίδα

Κλείστε τα’ αυτιά σας στην προπαγάνδα τους και στον πακτωλό χρημάτων που ρίχνουν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ.

Λαρισαία και Λαρισαίε, είσαι και πολίτης και δημότης. Ψήφισε ελεύθερα. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή που ζεις καθημερινά. Τώρα ξέρεις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Στις 7/11 ψήφισε για τη ζωή σου και την πόλη μας. Μη χάσεις αυτή τη σπάνια ευκαιρία σου. Ψήφο στην Ενωτική από την πρώτη Κυριακή». 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου τον κ. Καλογιάννη πλαισίωναν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Περικλής Καμάρης, Παναγιώτης Νταής, Δημήτρης Καζαντζόπουλος, Αγγέλα Δημότσιου, Μάνθος Σαρρής και Γιάννης Αρζομανίδης.                            

Προηγούμενο άρθρο Απαντηση σε Αγοραστό για τα debate
Επόμενο άρθρο Ομιλία Απόστολου Παπατόλια στα Φάρσαλα