Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (8 Μαΐου) η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, τη Διοίκηση και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν τριήμερη επιστημονική δράση , από τις 6 έως τις 8 Μαΐου (από τις 9:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι) στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας. Η δράση περιλαμβάνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, εθελοντική αιμοδοσία για την υποστήριξη των πασχόντων με θαλασσαιμία και αιμοληψίες για δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο διάγνωσης θαλασσαιμικών συνδρόμων. Οι συνδιοργανωτές της δράσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τόνισαν τα εξής:
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας από τις 6 έως τις 8 Μαΐου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διοργανώνουμε μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη θαλασσαιμία. Μια νόσος που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Θεσσαλία και για την οποία χρειάζεται ειδική ενημέρωση για να μπορούμε να έχουμε πρόληψη και προστασία. Ευχαριστώ τις υπεύθυνες του προγράμματος και καλώ τους πολίτες να έρθουν να ενημερωθούν. Παράλληλα με τη δράση που διοργανώνουμε στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει και την πανελλήνια ενημερωτική εκδήλωση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο που πραγματοποιείται από σήμερα έως την Κυριακή στη Λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα.
Γρηγόρης Βλαχάκης, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας:« Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τη στήριξη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την μεσογειακή αναιμία – Θαλασσαιμία που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 ως τις 8 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας. Η στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών είναι πολύ σημαντικές για εμάς, προκειμένου οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μας να δώσουν όλες τις πληροφορίες στις Λαρισαίες και Λαρισαίους που θα επισκεφτούν τα ενημερωτικά περίπτερα.
Γεωργία Οικονόμου, Βιοχημικός, Υπεύθυνη Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας: «Αφορμή και κίνητρο για εμάς ήταν το μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας «Ενημερώσου -Μοιράσου – Νοιάσου» προκειμένου να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στην πόλη της Λάρισας. Ξεκινήσαμε πέρυσι στην πλατεία Ταχυδρομείου με τη στήριξη πάντα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μοιράζουμε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες. Φέτος, αφού είδαμε την απήχηση του κόσμου, γιορτάζουμε πιο δυναμικά με τριήμερες δράσεις και την υποστήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν αιμοδοσία για τους πάσχοντες με Θαλασσαιμία και δυνατότητα εργαστηριακού έλεγχου για θαλασσαιμικά σύνδρομα ή το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Όπως προείπε ο Περιφερειάρχης, η Θεσσαλία είναι από τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά φορέων μεσογειακής αναιμίας, περίπου 20% ενώ πανελλαδικά το ποσοστό φορέων είναι 8%. Υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών, για έγκαιρη, σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Καλούμε τους πολίτες να ενισχύσουν τη δράση μας, να μοιραστούν τις πληροφορίες αλλά και να νοιαστούν για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Μαρία Βασιλούδη, Βιοπαθολόγος του Τμήματος Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας: «Η αιμοδοσία είναι ένας τομέας της εργαστηριακής ιατρικής αλληλένδετος με το Τμήμα της μεσογειακής αναιμίας. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση επί δεκαετίες τόσο σε επίπεδο ιατρικό, νοσηλευτικό όσο και σε θέμα ανθρωπίνων σχέσεων. Η μετάγγιση αίματος παραμένει ο μοναδικός κρίκος που κρατά αυτά τα άτομα στη ζωή ώστε να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Κάνουν οικογένειες, κυοφορούν και φέρνουν γερά παιδιά στη ζωή. Αυτό μας κάνει να επιδιώκουμε τη συλλογή ασφαλούς και επαρκούς αίματος. Καθώς δεν αρκεί να βρούμε μόνο επαρκή ποσότητα αίματος αλλά πρέπει να βρίσκουμε συμβατό και επαρκές αίμα. Αυτό μας κάνει να ψάχνουμε ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι, σταθεροί, τακτικοί εθελοντές που έχουν ελεγχθεί ξανά και ξανά, όχι μόνο για το συνήθη έλεγχο αλλά και για πιο σπάνια στοιχεία. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Θα είμαστε στην Κεντρική Πλατεία έτοιμοι να λύσουμε κάθε απορία και να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».