Ειδήσεις

Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Λάρισα και το Θεσσαλικό Θέατρο


Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Λάρισα και το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί η  συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος,  ακριβώς γιατί τοποθετεί τη Λάρισα στο Δίκτυο των χώρων που έχουν ενεργά Αρχαία Θέατρα και  συνεισφέρουν στην έρευνα του Αρχαίου Δράματος. Η φετινή Συνάντηση,  που πραγματοποιείται την περίοδο 11-17  Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υποδέχεται για δεύτερη χρονιά – προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πιο φημισμένου Τμήματος Θεάτρου της Βρετανίας, του Royal Holloway  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εμβαθύνοντας τη σχέση αυτή που ξεκίνησε πέρσι.

Η Λάρισα, μια πόλη με δυο Αρχαία Θέατρα στον ιστό της, μπορεί να παίξει έναν  ξεχωριστό ρόλο στην καλλιέργεια πολλαπλών προοπτικών πάνω στο πεδίο του αρχαίου δράματος. Το Θεσσαλικό Θέατρο μέσα από το Διεθνές Δίκτυο εγκαθιδρύει μια μονιμότερη διαδικασία διάχυσης του Αρχαίου Δράματος  εκτός των συνόρων της χώρας.

Το θέμα της καλλιτεχνικής διαμονής (residency) του Ιουνίου 2023 έχει θέμα: Στοιχείo της Φύσης/Θηλυκότητα και ιδιαίτερα εκείνα τα  στοιχεία της φύσης που υπερβαίνουν τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και θα διερευνηθούν ζητήματα που άπτονται της οικολογική δραματουργίας, των έμφυλων στερεοτύπων, του χρόνου και της προβληματικής σχέσης με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος της Συνάντησης εφέτος, είναι η δημιουργία ενός σώματος κειμένων που αποκρυσταλλώνουν τη βιωματική θεατρική εργασία των φοιτητών στον ανοιχτό χώρο.

Η πρώτη μέρα της Συνάντησης του Δικτύου – όπου θα πραγματοποιηθεί το masterclass της Λυδίας Κονιόρδου θα γίνει στην Ελευσίνα, με την ευκαιρία της Ελευσίνας -Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Εν συνεχεία οι δράσεις του Δικτύου θα γίνουν στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»  καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου.

Κεντρικοί καθοδηγητές σε αυτές τις συναντήσεις, είναι η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο σκηνοθέτης Κωσταντίνος Ντέλλας,  ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κώστας Σαχπάζης και Αλέξιος Παπαζαχαρίας οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού και Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης.  Από το Royal Holloway, καθοδηγητές είναι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού Dr. Will Shuller, Dr. David Bullen, Dr. Jen Parker-Starbuck,  και  Dr. Maria Estrada Fuentes.

Η εργασία των φοιτητών θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (με ελεύθερη είσοδο) στο πλαίσιο του Δικτύου.

Η ολοκλήρωση της Συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου το Σάββατο 17 Ιουνίου θα γίνει με την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου Μήδειας Μπούρκα  του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού με τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο (Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη – Κοστούμι: Μάρθα Φωκά – Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς) Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στις 9.00μ.μ (μετά την παρουσίαση της εργασίας των φοιτητών).

(Οι φωτογραφίες από την 2η συνάντηση του Δικτύου τον Ιούνιο  του 2022)

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Μπορούμε να πάμε τη Λάρισα ακόμη πιο ψηλά