«Κάτω τα χέρια από τα Κ.Α.Π.Η. – Γιατί δεν μιλάνε Αγοραστός και Παπατόλιας;»


 Με την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας, ο Διοικητής της, κ. Γ. Προβόπουλος, έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί την παύση της λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η., προκειμένου να αμβλυνθεί η δημοσιονομική δυσπραγία της χώρας.

 Έτσι, ο κ. Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι «από την στιγμή που η Πολιτεία βρέθηκε στην έσχατη ανάγκη να μειώσει τις συντάξεις, η λειτουργία των ΚΑΠΗ δεν έχει κανένα νόημα. Είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά να διατεθούν για αύξηση των συντάξεων. Δεν θα πρέπει, επομένως, να συνεχισθούν τα προγράμματα εκδρομών των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό με επιχορήγηση των Δήμων, ούτε οι επταήμερες καλοκαιρινές διακοπές με κάλυψη ολόκληρου του κόστους από τους Δήμους».

Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το μέλλον των ΚΑΠΗ είναι… η ανυπαρξία. Ο θεσμός, αφυδατωμένος από νευραλγικές δράσεις, ουσιαστικά θα παρακμάσει και νομοτελειακά θα ατονήσει. Ο θεσμός, που σηματοδότησε με ενάργεια το πνεύμα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έναντι της Τρίτης Ηλικίας, έναντι των ανθρώπων δηλαδή που, κυριολεκτικά, έχτισαν και ανέπτυξαν την μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, αρχικά θα συρρικνωθεί και εν συνεχεία θα εκπνεύσει.

Κρίμα. Το κράτος – πρόνοιας, αρχίζει να κατεδαφίζεται και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Που είναι οι αντιδράσεις των υποψηφίων Περιφερειαρχών, που θέλουν να γίνουν «μικροί Πρωθυπουργοί»; Που είναι οι διεκδικητικές φωνές Αγοραστού και Παπατόλια; Δεν τους αφορά το θέμα; Ή μήπως χρησιμοποιούν τα επιχείρημα, ότι το ζήτημα αυτό αφορά στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, άρα δεν έχει καμία σχέση με την αιρετή Περιφέρεια;

Εάν έτσι σκέπτονται, κάνουν τραγικό λάθος. Το χτύπημα στα ΚΑΠΗ είναι ο προάγγελος του «ξεφτίσματος» όλων των προνοιακών δομών των Δήμων, αλλά και των νέων αιρετών Περιφερειών. Και αυτό μας αφορά όλους, καθώς ουσιαστικά πλήττεται η αντίληψη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, που είναι αδήριτη αναγκαιότητα, και όχι περιττή πολυτέλεια, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Καλά θα κάνουμε, λοιπόν, να στείλουμε και εμείς τα δικά μας μηνύματα στον κ. Προβόπουλο. Να του πούμε, δηλαδή, πως δεν «τσιμπάμε» το δόλωμα των δήθεν αυξήσεων στις συντάξεις, εάν καταργηθούν τα ΚΑΠΗ, γιατί απλούστατα και τα ΚΑΠΗ θα πάψουν να υφίστανται και οι συντάξεις δεν πρόκειται να αυξηθούν.

Να του πούμε, δεύτερον, ότι ο ίδιος εισπράττει εκατομμύρια ευρώ ετησίως και μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει τις διακοπές και τις ανέσεις του, όταν άλλοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και χιλιάδες γέροντες και γερόντισσες δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Να περικόψει, λοιπόν, πρώτα ο κ. Προβόπουλος τους δικούς του παχυλούς μισθούς και τις προκλητικές απολαβές των Golden Boys (γαλάζια ή πράσινα είναι αδιάφορο) και ύστερα να επιδιώξει την απενεργοποίηση των ΚΑΠΗ.

Να του πούμε, τέλος, να πάψει να παίζει τον ρόλο του «λαγού» για τα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα που επέρχονται μετεκλογικά, προκαλώντας την θυμηδία. Ο κ. Παπανδρέου δεν χρειάζεται προπομπό για τις αντι-σοσιαλιστικές του επιλογές. Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της χώρας διαθέτει επαρκή αποθέματα κυνισμού, για να κατεδαφίσει ανερυθρίαστα το κράτος – πρόνοιας της δύσμοιρης πατρίδας.

Αλήθεια, ο Αγοραστός και ο Παπατόλιας μπορούν να τα πουν αυτά στον κ. Προβόπουλο, για να τα ακούσει και ο κ. Παπανδρέου; Μάλλον όχι. Ο μεν πρώτος ποιεί την νήσσαν, για να μην αρχίσουν να τρέχουν στον κάμπο τα «γαλάζια άλογα», ενώ ο δεύτερος αρκείται να μιλάει για το «Θεσσαλικό καλάθι της νοικοκυράς» προκειμένου να συσκοτίσει οδυνηρές πραγματικότητες που θα συναντήσουν μπροστά τους οι Έλληνες – Θεσσαλοί.

Έτσι, οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» καλούν τον πολίτη να «μαυρίσει» στην κάλπη Αγοραστό και Παπατόλια, μήπως ακούσει κάτι ο κ. Προβόπουλος και συνετιστεί ο κ. Παπανδρέου. Διαφορετικά, «κλάψτα Χαράλαμπε»… ή μάλλον, την επομένη των εκλογών, θα γεμίσει και πάλι η Ελλάδα «τζάμπα κοψοχέρηδες»

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη στο ΕΘΙΑΓΕ και ΙΧΤΕΛ
Επόμενο άρθρο «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά Θεραπεύειν» της Θέκλας Παρασκευούδη