Πώς θα εξυπηρετηθούμε; Τι τέλη θα πληρώνουμε;


 Μέχρι πρότινος ήταν οι κοντινοί μας γείτονες. Ήρθε όμως ο «Καλλικράτης» και έγιναν οι νέοι μας συνδημότες.

 Ο Δήμος Λάρισας ενώνεται με τους Δήμους Γιάννουλης και Κοιλάδας και η ρότα αλλάζει. Οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα κοινά. Οι ανησυχίες όμως δεν παύουν. Θα αποδώσει ο νέος τρόπος διοίκησης; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των δήμων αυτών, από το Δήμο της Λάρισας και ποια θεωρούν ότι θα είναι τα οφέλη της συνένωσης;

Η «Ε.τ.Δ» βρέθηκε στην Κοιλάδα (έδρα του ομώνυμου Δήμου) αλλά και στη Φαλάνη (δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γιάννουλης) λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και μίλησε με τους κατοίκους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για όσα ελπίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν με τη συνένωσή τους με τη Λάρισα.

Στην Κοιλάδα το αίσθημα σε γενικές γραμμές είναι κοινό. Η πεποίθηση ότι η ενσωμάτωση με το Δήμο Λαρισαίων θα ωφελήσει την περιοχή επικρατεί, την ίδια ώρα που ο προβληματισμός για το πώς θα δουλέψει το νέο σύστημα διοίκησης πλανάται στον αέρα.

«ΠΛΗΓΗ» Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κεντρικό καφενείο της περιοχής, οι συζητήσεις για τις εκλογές δίνουν και παίρνουν. Κάπου ανάμεσα σ΄ αυτές ξεπηδάει και ο «Καλλικράτης». Ο Δημήτρης και ο Γιάννης, δέχτηκαν εύκολα το νέο θεσμό καθώς θεωρούν ότι θα λύσει προβλήματα. Εκείνο που θεωρούν «πληγή» είναι το ζήτημα της συγκοινωνίας. «Είμαστε μόλις 13 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο γολγοθάς των γονιών που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σε φροντιστήρια της Λάρισας είναι καθημερινός. Θέλω να πιστεύω ότι εφόσον θα ανήκουμε στη Λάρισα το πρόβλημα της μεταφοράς θα λυθεί», λέει ο κ. Γιάννης ενώ δίπλα του ο Δημήτρης γνέφει συγκαταβατικά και προσθέτει: «Ουσιαστικά έχουμε άγνοια. Δεν ξέρουμε αν θα μας βοηθήσει ή όχι. Ελπίζουμε όμως».

Λίγο πιο πέρα ο Πέτρος, ένας νεαρός, ακούει τη συζήτηση και παρεμβαίνει. «Καμία δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έστω και το ελάχιστο να γίνει με τον «Καλλικράτη» θα είναι ένα βήμα. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως το αποχετευτικό και η συγκοινωνία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», λέει ενώ η αγανάκτησή του είναι εμφανής.

Ο Πέτρος είναι 27 ετών ζει όμως και εργάζεται στην Κοιλάδα. Θέλει να δει τον τόπο του να προοδεύει και η στασιμότητα τον ενοχλεί και δεν το κρύβει.

Φεύγοντας από το καφενείο ο κ. Βασίλης Στάθης μας αποχαιρετά με τη φράση: «Για μένα ο «Καλλικράτης» αντιπροσωπεύει τα 350 ευρώ που παίρνω σύνταξη μετά από 67 χρόνια δουλειάς. Αυτό να γράψετε».

«ΜΑΘΗΜΕΝΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ»

Τα συναισθήματα λίγο πολύ ίδια και στη Φαλάνη μόνο που εκεί φαίνεται να αντιμετωπίζουν την ιστορία του «Καλλικράτη» χαλαρά. Όπως πολλοί έσπευσαν να τονίσουν αφού κατάφεραν να συνυπάρξουν με τη Γιάννουλη θα τα καταφέρουν και με τη Λάρισα. «Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια» λένε πολλοί.

Κάπου ανάμεσα από καφέ και μπιρίμπα, οι κουβέντες φουντώνουν. Δεν θέλει και πολύ αυτή την εποχή. Άλλοι προτιμούν να σιωπούν, άλλοι πάλι οργίζονται, άλλοι το ρίχνουν στην πλάκα.

«Για μας ο «Καλλικράτης» δεν χρειαζόταν. Τον ζήσαμε όταν ενωθήκαμε με τη Γιάννουλη. Τι θα γίνει από δω και πέρα κανείς δεν ξέρει. Πως θα εξυπηρετούμαστε ή τι θα πληρώνουμε είναι άγνωστο. Πλέον κανείς δεν ασχολείται και καλά κάνει. Όταν μας πλησιάζουν οι πολιτικοί εμείς παίζουμε μπιρίμπα. Ούτε το βλέμμα μας δεν σηκώνουμε προς εκείνους» λέει ο κ. Θωμάς Αγοράστης.

«Ποιος είναι… ο κύριος Καλλικράτης;» ρωτάει γελώντας ένας θαμώνας του καφενείου και ευθύς αμέσως γυρνάει στα χαρτιά του δίχως να θέλει να σχολιάσει τίποτα παραπάνω. Η απάντηση έρχεται από τον κ. Ιωάννη Καραμούστο: «Η Φαλάνη θα ωφεληθεί από τη συνένωσή της με τη Λάρισα ιδιαίτερα αν δοθούν αρμοδιότητες στην τοπική κοινότητα», ενώ ο κ. Αναστάσιος Τσόπας συμπληρώνει ότι η συνένωση με τη Λάρισα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε αντίθεση με τα ορεινά χωριά που οι αποστάσεις είναι μεγάλες και θα έχουν δυσκολία στην καθημερινή εξυπηρέτησή τους. Της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Αλέξανδρος Γκουγκλιάρας, ο οποίος είναι και υποψήφιος αλλά προφανώς για τους κατοίκους της Φαλάνης είναι απλώς ο συγχωριανός τους και όχι ένας ακόμη που πολιτεύεται.

«Το πρόβλημα θα είναι αν αρχίσουμε να πληρώνουμε όσα πληρώνουν και οι Λαρισαίοι. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τα δημοτικά τέλη; Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν» λέει ο κ. Νίκος Ζούκης και μαζί του φαίνεται να συμφωνούν άπαντες.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Σε άλλο καφενείο της περιοχής συναντήσαμε κατοίκους λίγο περισσότερο απηυδησμένους. Αφού ξεκαθαρίστηκε αμέσως ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό ρεπορτάζ και όχι για ακόμη μια προεκλογική ομιλία, καθίσαμε στο τραπέζι μιας παρέας που προθυμοποιήθηκε να μας μιλήσει για το ζήτημα της συνένωσης με τη Λάρισα.

«Θεωρείται ότι ο «Καλλικράτης» είναι η σωστότερη λύση όπως και κάποτε ο «Καποδίστριας». Η απορία μου είναι από πού θα χρηματοδοτείται αφού όπως λένε δεν υπάρχει δεκάρα; Ποιος πολιτικός μπορεί να αντικρίσει τον κόσμο στα μάτια. Έρχονται δήθεν να λύσουν προβλήματα και δημιουργούν και άλλα», λέει ο κ. Γιώργος Τσιλινίκος και όσο μιλάει τον κυριεύει οργή. «Ο καημός μας είναι να δούμε και κανέναν από δαύτους στη φυλακή. Ο κόσμος δεν πρέπει να τους πετάει ούτε ντομάτες, ούτε αυγά. Είναι ακριβά αγαθά αυτά. Μόνο πέτρες. Τα λεηλάτησαν όλα και ακόμη δεν σταματούν».

Ο ψυχραιμότερος της παρέας, ο κ. Λευτέρης Αθανασιάδης τον σταματά: «Εγώ πιστεύω ότι ο «Καλλικράτης» είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση. Θα αποφύγουμε τα περιττά έξοδα και οι Δήμοι πλέον όπως και οι Περιφέρειες θα ισχυροποιηθούν και θα μπορέσουν να κάνουν περισσότερα έργα. Ίσως πληρώσουμε μεγαλύτερο τίμημα αλλά θα έχουμε και περισσότερες απολαβές. Μπαίνοντας στη Λάρισα έχουμε περισσότερες ελπίδες να λύσουμε το αποχετευτικό πρόβλημα και να προχωρήσουμε την ιστορία του Σχεδίου Πόλης της Φαλάνης».

Αυτά λένε οι νέοι μας συνδημότες. Η άγνοια για το τι ακριβώς θα γίνει φαίνεται να είναι αυτή που τους ενοχλεί περισσότερο και από μια κακή είδηση.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Την άποψη ότι η συνένωση με τη Λάρισα θα ωφελήσει και τη Γιάννουλη και τη Κοιλάδα εξέφρασαν και οι δήμαρχοι των περιοχών κ. Ευθύμιος Αλαμάνης και Χρυσόστομος Παπακρίβος.

Για τη Γιάννουλη και τη Φαλάνη ο κ. Αλαμάνης τονίζει ότι θα είναι μια καλή λύση καθώς θα υπάγονται σε ένα δήμο που θα είναι περισσότερο οργανωμένος και ζητήματα όπως ο βιολογικός καθαρισμός των δύο περιοχών και το σχέδιο πόλης της Φαλάνης θα προωθηθούν ταχύτερα. Την ίδια ώρα διευκρινίζει ότι η καθημερινότητα των κατοίκων δεν θα αλλάξει αφού οι υπηρεσίες θα παραμείνουν ως έχουν ενώ για το θέμα των δημοτικών τελών που φαίνεται να απασχολεί πολύ τους κατοίκους διευκρινίζει ότι θα παραμείνουν στις ίδιες τιμές κατά τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής.

Στην Κοιλάδα τα προβλήματα είναι περισσότερα και σοβαρότερα. Η ενσωμάτωση με τη Λάρισα, δημιουργεί πολλές προσδοκίες. Ο δήμαρχος κ. Χρ. Παπακρίβος λέει ότι η συνένωση με τη Λάρισα ήταν απαραίτητη αφού πολλοί δημότες εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες της Λάρισας, πολλοί μένουν στη Λάρισα ή ασκούν το επάγγελμά τους. «Ως Δήμος δίνουμε πολλά περισσότερα από όσα ζητάμε. Ο Δήμος Κοιλάδας έχει περιουσία. Έχει εκτάσεις τεράστιες που μπορούν να αξιοποιηθούν». Και τα προβλήματα όμως είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Παιδεία-υγεία- συγκοινωνία και αγροτική οδοποιία είναι τα κυριότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπακρίβος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ζητάμε υποδομές. Απέχουμε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λάρισα και έχουμε ακόμη μονοθέσια και διθέσια σχολεία. Θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα μεταξύ Ραχούλας-Μάνδρας και Κοιλάδας. Ακόμη απαραίτητη είναι η λειτουργία ενός περιφερειακού ιατρείου ενώ το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η μετακίνηση. Για παράδειγμα το δημοτικό διαμέρισμα Λουτρού απέχει 8 χιλιόμετρα από την Κοιλάδα και δεν έχει δρόμο. Η συγκοινωνία από την άλλη πλευρά δεν εξυπηρετεί αφού τα δρομολόγια είναι ελάχιστα ενώ το Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει δρομολόγιο για τη Ραχούλα η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το αστικό της Τερψιθέας. Τέλος η αγροτική οδοποιία είναι ένα ακόμη ζήτημα. Εάν ο νέος Δήμος εγκαταστήσει στην περιοχή κάποια μηχανήματα π.χ. γκρέιντερ δεν θα χρειάζονται να δαπανώνται μεγάλα ποσά για τη συντήρηση των δρόμων».

* Ο Δήμος Λάρισας ενώνεται με τους Δήμους Γιάννουλης και Κοιλάδας για τη δημιουργία του νέου Δήμου Λαρισαίων με έδρα τη Λάρισα. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 335,12 τ.χλμ.

* Ο Δήμος Γιάννουλης. Αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα:

-Γιάννουλης (περιλαμβάνει και τους οικισμούς Θεραπευτική κοινότητα «Έξοδος» και Παιδόπολη «Άγιος Παύλος»).

-Φαλάνης (περιλαμβάνει και τον οικισμό Δασοχωρίου).

* Ο Δήμος Κοιλάδας. Αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα:

-Αμυγδαλέας, (περιλαμβάνει και τον οικισμό Συνοικισμός Προσφύγων),

-Ελευθερών, Κοιλάδας, -Κουτσόχειρου, -Λουτρού (περιλαμβάνει και τον οικισμό Αργυρόμυλος), -Μάνδρας.

-Ραχούλας (περιλαμβάνει και τον οικισμό Κάστρο).

Προηγούμενο άρθρο Θερμό χειροκρότημα για μια εξαίσια συναυλία
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη υποψηφίων του συνδυασμού «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ» στη Καρδίτσα