Τα ζητήματα που «καίνε» τους πολύτεκνους, με κυριότερα την περικοπή και ουσιαστική κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την εξοντωτική φορολόγηση αλλά και την αδυναμία τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους, μετέφεραν χθες το πρωί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Λάρισας , συμμετέχοντας στη γενική χθεσινή απεργία.
Οι πολύτεκνοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Νικ. Τσόγια διαμαρτύρονται διότι, όπως τόνισαν, «Η Κυβέρνηση, αντί να σημάνει συναγερμό για την ανατροπή της εφιαλτικής κατάστασης της υπογεννητικότητας, έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου επιδρομή κατά των Ελλήνων πολυτέκνων, τους οποίους πλήττει ανελέητα, καταργώντας κάθε μέτρο – ακόμη και αυτά που δεν είχαν οικονομικό κόστος – που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο και οδηγούσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αποκτούν παιδιά».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των πολυτέκνων και ανέφερε χαρακτηριστικά: « Στηρίζοντας την πολύτεκνη οικογένεια στηρίζουμε τη συνοχή της κοινωνίας και χτυπάμε την υπογεννητικότητα. Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και όχι μέτρα εξάντλησης της οικογένειας, να μην ξεπερνάν τις δυνάμεις αντοχής και να μην δημιουργούν μια αναπάντεχη συμφορά. Η υπερφορολόγηση δημιουργεί αντιπαλότητα κράτους και πολίτη.»
Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς η χώρα μας γερνά. Οι πολύτεκνοι, με τα τέσσερα, πέντε ή και τα πολύ περισσότερα παιδιά, προσφέρουν ζωή και δύναμη στον τόπο μας. Είναι καθήκον της Πολιτείας να τους στηρίξει σε αυτή την τόσο αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν και όχι να τους «χτυπά» με οριζόντιες περικοπές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν κάποια κριτήρια και χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία, διότι έτσι μόνο στην εξαθλίωση τους οδηγεί.
Οι πολύτεκνοι χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί απλά έχουν ιδιαίτερα καθημερινά προβλήματα και πρακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, από το ότι χρειάζονται περισσότερο χώρο για να κοιμηθούν μέχρι το ότι στο καθημερινό τραπέζι απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
Η ανάγκη να στηρίξουμε τους πολύτεκνους σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας το γεγονός ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δυστυχώς ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια διστάζουν να κάνουν παιδί και ολοένα και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση να κάνουν δεύτερο ή τρίτο παιδί».