Το θέμα της ένταξης του Δήμου Κιλελέρ στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα είχε την ευκαιρία να συζητήσει πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο γραφείο του στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στον Σπύρο Σπυρόπουλο,προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, στην οποία ζητούσε την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών. Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα. Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».
Σήμερα ο ΕΛΓΑ (Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών)απάντησε στο αίτημα του Δημάρχου Κιλελέρ με την ακόλουθη επιστολή: «Το αίτημά σας θα εξεταστεί στο πλαίσιο του έργου της επιστημονικής διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, της οποίας τη συγκρότηση έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών πέρα από αυτές που ήδη εφαρμόζεται, συνεκτιμώντας καλλιεργητικά, κλιματικά και οικονομικά κριτήρια».