«Βασική μας έγνοια, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, βεβαίως, από κει και πέρα των περιουσιακών στοιχείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής στην πρόκληση αυτή. Είναι τεράστια τα μέτωπα της φωτιάς και σε πολλά σημεία. Κάηκαν σπίτια, αλλά δεν είχαμε απώλειες ζωών. Οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν θα έλεγα με υποδειγματικό τρόπο. Εκκενώθηκαν οικισμοί, οίκοι ευγηρίας, κατασκηνώσεις. Δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Βεβαίως, θα πρέπει να βελτιωνόμαστε χρόνο με τον χρόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δυστυχώς, είναι πολύ πιο έντονες οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» με τους δημοσιογράφους κ. Λάμπρο Πέγκο και κα Λουκία Γκάτσου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτηθείς για τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης στην πρόληψη των πυρκαγιών, και αν θα γίνουν έλεγχοι από την πολιτεία, επισήμανε ότι «πράγματι πολλές φορές στο παρελθόν δημοτικές αρχές έμπαιναν στον πειρασμό τα χρήματα για τον καθαρισμό να τα αξιοποιούν για άλλους σκοπούς. Το ζήσαμε παλαιότερα και με άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα, με τον “Ιανό”, με πλημμύρες. Τα έργα που είναι ουσιαστικά για την πρόληψη καταστροφών δεν είναι τόσο…επικοινωνιακά. Το να καθαρίζεις, δηλαδή, ένα ρέμα, έναν χείμαρρο, ένα ποτάμι, να καθαρίζεις εύφλεκτη ύλη από τους δρόμους, να προσέχεις το δάσος, είναι λιγότερο επικοινωνιακό από το να στρώνεις άσφαλτο και να κόβεις κορδέλες. Πιστεύω ότι θα υπάρξει έλεγχος για να δούμε αν πράγματι έγιναν αυτά που έπρεπε. Το ζήτημα, όμως, είναι και ατομικής ευθύνης και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας γιατί οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινη αμέλεια παρά από εμπρησμούς».
Λυπηρό να μην περάσει η ψήφος αποδήμων
Σχετικά με τη ψήφο των ομογενών και την πιθανή υπαναχώρηση κάποιων κόμματων ο έμπειρος κοινοβουλευτικός υπογράμμισε ότι «αυτό είναι πολύ λυπηρό». Επειδή, όπως είπε επιλήφθηκε όλης αυτής της προσπάθειας «στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που χειρίστηκε τη νομοθετική εργασία», υπενθύμισε ότι μιλούμε αυστηρά «να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Να το τονίσουμε αυτό. Γιατί πολλές φορές δημιουργείται μία παρερμηνεία ότι θα δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα». Δυστυχώς, «ενώ μιλούμε για το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο -δεν έχει αλλάξει ούτε ένα ιώτα, ούτε ένα κόμμα, ούτε μία τελεία- είναι η ίδια ακριβώς νομοθετική διάταξη που την ψήφισαν τον Απρίλιο του 2021 το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική λύση, το μεν ΠΑΣΟΚ επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, τηρεί σιγή ιχθύος, η δε Ελληνική Λύση έκανε μία εντυπωσιακή κυβίστηση, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί βλέπει στο μέλλον ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα. Δίκη προθέσεων κάνει, δηλαδή, για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο».
Ευχάριστη έκπληξη η απόφαση Καραμανλή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να αναλάβει πρόεδρος της ΣΕΚΕ απάντησε ότι «ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας η είδηση αυτή», εκτιμώντας ότι «η απόφαση αυτή έχει διττό μήνυμα. Πρώτον, το ενδιαφέρον του και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε στον πρωτογενή τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή. Η Ελλάδα ναι, είναι μία τουριστική χώρα, έχει υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, αλλά καλό είναι να μην έχουμε “μονοκαλλιέργεια” ούτε στην οικονομία. Θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας ήταν πάντοτε πυλώνας της οικονομίας. Μπορεί να μειώθηκε ο αγροτικός πληθυσμός, ωστόσο, θα πρέπει να επενδύσουμε σε ποιοτικά προϊόντα με εξωστρέφεια, που μπορούν να κερδίσουν τα ράφια στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, στις παγκόσμιες αγορές. Και το δεύτερο μήνυμα νομίζω που στέλνει είναι η στήριξη που πρέπει να επιδείξουμε ως ελληνική Πολιτεία στην ακριτική περιοχή της Θράκης, που βρέθηκε στο επίκεντρο την προεκλογική περίοδο. Όπως ξέρετε η ΣΕΚΕ εδρεύει στην Ξάνθη. Πρωτίστως η παραγωγή καπνών είναι παραδοσιακά στη Θράκη, στη Μακεδονία. Έχουμε και εμείς στη Θεσσαλία ποικιλίες, αλλά νομίζω οι ανατολικές ποικιλίες είναι αυτές που δίνουν τα αρώματα στα χαρμάνια».