«Ο ρόλος τον οποίο επιτελείτε, αναμφίβολα, είναι κομβικός για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και για αυτό σας ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα σήμερα, τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, δεν λησμονούμε τους αγώνες του απόδημου ελληνισμού και τις παρεμβάσεις του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και γενικότερα για τα δίκαια του ελληνισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετέχουν στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που πραγματοποιείται στη Βουλή των Ελλήνων.
Η πίστη δύναμη ελπίδας για τους απόδημους
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «επανειλημμένως, στις συναντήσεις μου με εκπροσώπους της ομογένειας, όπου γης, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την ενεργή εθνική συνείδηση των Ελλήνων του εξωτερικού και την αγνή προσήλωση στις κοινές μας παραδόσεις και αξίες. Αναμφίβολα, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κατά μέγα μέρος στην Ορθοδοξία και στην Εκκλησία. Η πίστη στον Έλληνα είναι σχεδόν συνυφασμένη με την ταυτότητά του. Και αυτή την πίστη την είχαν μαζί τους ως δύναμη ελπίδας στον τόπο που κατέφευγαν, αλλά και κιβωτό διατήρησης της ανάμνησης της πατρίδας. Και η Εκκλησία, κυρίως υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φρόντισε μέσω των ενοριών να διατηρήσει ζωντανή όχι μόνον την πίστη και την μνήμη αλλά και τη διασύνδεση των Ελλήνων στον νέο τόπο κατοικίας τους. Οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού στις πλείστες περιπτώσεις είναι ταυτισμένες με την εκκλησιαστική ζωή, ακόμη και όταν χάνεται και η γνώση της ελληνικής γλώσσας».
Κοινή επιδίωξη ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ η Ειρήνη και Δημοκρατία
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κώτσηρα επισήμανε ότι η αξιοποίηση της ομογένειας «έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς στην προώθηση των εθνικών μας θέσεων σε καίρια κέντρα λήψης αποφάσεων, με κορυφαίο το παράδειγμα των ΗΠΑ. Χωρίς υπερβολή, η ομογενειακή συμβολή ήταν ουσιαστική για την πρόσφατη αναβάθμιση της θέσεως και του κύρους της χώρας. Κι αυτό σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, ιδιαιτέρως από την γείτονα Τουρκία, η οποία επέμενε σε επικίνδυνα αναθεωρητικά δόγματα, όπως είναι αυτά του νεοοθωμανισμού ή της γαλάζιας πατρίδας».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι με «την ιδιότητα του επικεφαλής ΓΓ της ΔΣΟ, ενός επίσης διακοινοβουλευτικού θεσμού, τρία μόλις έτη γηραιότερου από τον δικό σας, που συνενώνει στους κόλπους του Ορθόδοξους βουλευτές από 25 χώρες, είχα τη χαρά να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε με την ηγεσία της ΠαΔΕΕ, τον αγαπητό Πρόεδρο, Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λου Ραπτάκη αλλά και το σύνολο του προεδρείου της. Σε αυτές τις επαφές διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, η καταδίκη του αναθεωρητισμού και της καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία –και τόσο παραστατικά μας περιέγραψε ο συνάδελφος από την Ουκρανία, με τον οποίο είχα χθες και ιδιαίτερη συνάντηση- η προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».