«Ο Ιανός ήταν μία αφορμή να αλλάξει το όλο σύστημα αρωγής και στήριξης, έγιναν πιο γρήγορες και πιο εύκολες οι διαδικασίες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και εκεί προβλήματα και αρρυθμίες. Θεωρώ πολύ θετικό ότι τα χρήματα από την ΕΕ δεν δίνονται χωρίς κάποιον έλεγχο, άρα θα υπάρχει έλεγχος και για να πιάσουν τόπο και να μην υπάρχουν και ερωτηματικά, όπως αυτά που πλανώνται αυτή την ώρα στον κάμπο για το αν έπιασαν και πόσο έπιασαν τόπο τα χρήματα που δόθηκαν από την πολιτεία για την περίπτωση του Ιανού». Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στην FORMediaTV και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τάκη.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα βαρύνει η εισαγγελική έρευνα στην πορεία προς τις εκλογές τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε ότι «μιλούμε για ένα πρωτόγνωρο σε ένταση φαινόμενο, αλλά από και εκεί και πέρα αρχή άνδρα δείκνυσι. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής όσοι σήμερα διεκδικούν και πάλι την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κριθούν και από τους πολίτες». Όπως είπε «από τη στιγμή που ενεπλάκη και η δικαιοσύνη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει» και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς ό,τι είναι θα το δούμε επισήμως με το πόρισμα της δικαιοσύνης, γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσεύει η τοξικότητα αυτές τις ημέρες. Επί δικαίων και αδίκων αφορισμοί. Είδαμε και φαινόμενα αυτοδικίας σε κάποιες περιπτώσεις. Λοιπόν, δεν είναι λύση αυτά. Όσο και αν κατανοεί κάνεις την οργή και την απογοήτευση που υπάρχει στους πολίτες».
Αποκομιδή και καύση νεκρών ζώων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι αυτό «που σήμερα ενδιαφέρει τους πολίτες που μας ακούν είναι πρώτον πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφής αυτής, πώς θα ολοκληρωθεί η αποκομιδή των νεκρών ζώων. Υπάρχει μία επικρεμάμενη υγειονομική βόμβα που απειλεί με έκρηξη. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι τα σπίτια τους μέσα στα βαλτόνερα, που δίπλα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες συνθήκες. Η δυσοσμία είναι αφόρητη, οι κίνδυνοι για λοιμώδη νοσήματα είναι υπαρκτοί. Επομένως, αυτά προέχουν να αντιμετωπιστούν, να απενεργοποιηθεί αυτή η υγειονομική βόμβα, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, του οδικού δικτύου, το ρεύμα όπου ακόμα δεν έχει πάει, το νερό σε οικισμούς που ακόμη δεν υπάρχει». Επιπλέον, σημείωσε ότι «χθες επισκέφτηκα κτηνοτροφικές μονάδες. Η δυσωδία είναι αποκρουστική. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς. Πρέπει να φύγουν τα βαλτόνερα, να γίνει η περισυλλογή και η καύση των ζώων. Νωρίτερα, στη σύσκεψη που έγινε στο συντονιστικό έγινε γνωστό ότι ενεργοποιείται και ο καυστήρας που υπάρχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση. Τώρα θα μπορούν να καίγονται τα ζώα. Αυτό είναι το ασφαλέστερο. Η καύση των νεκρών ζώων ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Το φράγμα του Ενιπέα
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι «τον Φεβρουάριο του 2021 είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών που είχαμε από τον Ιανό και του έθεσα το ζήτημα της δημιουργίας του φράγματος στον Ενιπέα στη θέση Σκοπιά στα Φάρσαλα. Με εντολή του πρωθυπουργού προς την τότε ηγεσία του υπουργείου υποδομών αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο με ΣΔΙΤ, ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και προχώρησε η διαδικασία. Τώρα, αν ήταν τόσο γρήγορη ή όχι η διαδικασία δημοπράτησης, ανάθεσης του έργου δεν είμαι σε θέση να το πω εγώ, θα το κρίνει η δικαιοσύνη, αφού διερευνά την υπόθεση. Αλλά μιλούμε για ένα έργο 230 εκατομμυρίων ευρώ που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων και φυσικά θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρική ασπίδα. Το έργο αυτό από τη στιγμή που θα δημοπρατείτο είχε ορίζοντα υλοποίησης 4 χρόνια. Αυτός που θα το αναλάμβανε για τα επόμενα 26 χρόνια θα είχε και τη διαχείριση του έργου, που είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες μέρες με έργα τα οποία ακόμη δεν έχουν ουσιαστικά παραληφθεί πλήρως λειτουργικά, όπως για παράδειγμα το φράγμα στη Γυρτώνη. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης… Το ζήτημα αυτό το ξέρω πολύ καλά γιατί από τη στιγμή που υπήρχε η πρωθυπουργική δέσμευση είχα σε σειρά υπουργών παραστάσεις, προκειμένου το έργο αυτό να φτάσει στην δημοπράτηση. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αρκεί να κουρδίζει κανείς το ρολόι, πρέπει και με το δάχτυλο να σπρώχνει τους δείκτες».
Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας
Ο πρώην αν. υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Γιατί ο κάμπος δεν είναι μόνο ο σιτοβολώνας της χώρας, δεν είναι μόνον τα πιο παραγωγικά βαμβακοχώραφα. Εδώ παράγονται τα περισσότερα τυριά. Εδώ είναι το αιγοπρόβειο γάλα. Εδώ είναι τα όσπρια, τα κάστανα, τα μήλα. Ήδη, βλέπετε στις λαϊκές αγορές να έχουμε ελλείψεις που δίνουν την ευκαιρία και για ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Φανταστείτε, λοιπόν, αν γρήγορα δεν αποκατασταθεί η οικονομική ζωή στην Θεσσαλία, τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο, τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον μέσο καταναλωτή με της τιμές στο ράφι».