Ειδήσεις

Αποτίμηση των κατολισθητικών φαινομένων σε όλη τη Θεσσαλία


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των καταστροφικών φαινομένων από την κακοκαιρία “DANIEL” κλιμάκια εξειδικευμένων επιστημόνων βρέθηκαν στις πλημμυροπαθείς περιοχές πραγματοποιώντας εκτεταμένες αυτοψίες, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική προκαταρκτική αποτίμηση των εκδηλωθέντων κατολισθητικών φαινόμενων, καθώς και των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων σε θέματα διάβρωσης εδαφών και επηρεασμού των υπόγειων υδροφορέων.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας (ΔΥΠΟΓΕ) μετέβη στην περιοχή της Θεσσαλίας με σκοπό τη συνδρομή σε θέματα πιθανής επιμόλυνσης του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και σε θέματα επηρεασμού των υδρευτικών γεωτρήσεων και πηγών της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους Δημάρχους Παλαμά, Φαρκαδόνας και Λάρισας, καθώς και με υπευθύνους από τις κατά τόπους Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Επίσης, δεύτερο κλιμάκιο του Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (ΥΔΡΟΓΕ) μετέβη στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Δ.Κ. Γιάννουλης, με σκοπό να αξιολογήσει το φαινόμενο της παραμένουσας συσσώρευσης πλημμυρικών απορροών στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και την πιθανή συσχέτιση με γεωλογικούς – υδρογεωλογικούς παράγοντες.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΑΓΜΕ με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται εκτεταμένες τεχνικογεωλογικές αναγνωρίσεις μέσω της Ομάδας

Άμεσης Παρέμβασης στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Αργιθέας, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς, Κιλελέρ, Τρικαίων, Μουζακίου και Βόλου, με σκοπό την αξιολόγηση των εκδηλωθέντων κατολισθητικών φαινόμενων.

Οι τεχνικογεωλογικές αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιούνται από  εξειδικευμένους επιστήμονες τους Τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας (ΤΕ.ΓΕ.) της Διεύθυνσης

Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙ.Γ.Ε.Γ.), καθώς και με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (Δ.ΦΥ.ΤΕ.Κ.) και των Περιφερειακών Μονάδων Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε..

Η ΕΑΓΜΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης γεωκινδύνων, σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) των πληγεισών περιοχών, θα συνδράμει σε όλες τις αναγκαίες εκτιμήσεις και τα προτεινόμενα μέτρα αποκατάστασης.

 

Προηγούμενο άρθρο Την Τετάρτη στη Θεσσαλία ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ για να δει τις ζημιές
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Master plan για τα παρακάρλια που απειλούνται με οικονομική βύθιση