Να ληφθεί κρατική μέριμνα για τη σωστή διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην ύπαιθρο ζητά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας. Σε επιστολή του προς τις ηγεσίες των υπουργείων ΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Αγρ. Ανάπτυξης, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Κομήτσας σημειώνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν ειδικοί κάδοι στα χωριά όπου οι αγρότες θα ρίχνουν τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων και να εξασφαλιστεί ότι θα γίνεται τακτική συγκέντρωση του περιεχομένου τους. Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Κομήτσας αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σημαντικό πρόβλημα για το φυσικό περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου παραμένει η ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και η καταστροφή τους στους αγρούς, ελλείψει ενός οργανωμένου μηχανισμού υπό κρατική εποπτεία, που να αντιμετωπίζει την πρόκληση της συλλογής και διαχείρισης των εν λόγω συσκευασιών και να ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση τέτοιων αποβλήτων. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες – μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) που διακινούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά πληρώνουν στην ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ένα πάγιο τέλος βάσει το συνολικού βάρους των συσκευασιών, ώστε να γίνεται σωστά η απόρριψη και διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε εθνικό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μέχρι σήμερα στο θεσσαλικό κάμπο δεν έχουν αναπτυχθεί από την ΕΕΑΑ ή τους ανά νομό φορείς διαχείρισης απορριμμάτων ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή συνεργασία με τους αγρότες και τα συλλογικά τους όργανα ή με τους δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια των εποχικών ψεκασμών στις αγροτικές καλλιέργειες σωρεύεται στην ύπαιθρο ένας μεγάλος αριθμός συσκευασιών φυτοφαρμάκων και οι αγρότες μη έχοντας εναλλακτική λύση, αναγκάζονται να τις καίνε ή να τις εναποθέτουν σε κοινούς κάδους, που γεμίζουν ταχύτατα και το περιεχόμενό τους καταλήγει στους ΧΥΤΑ. Επίσης, επειδή οι κάδοι ανακύκλωσης δεν υπάρχουν σε πολλά χωριά ή ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος, οι παραγωγοί δε μεταφέρουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων σε τέτοιους κάδους όπου θα έπρεπε να τις ξεπλύνουν τρεις φορές, πριν τις αποθέσουν, βάσει των όσων προβλέπονται στο Ν. 2939/01 για τη διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας. Σχετικές υποδείξεις για την εφαρμογή της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας γίνονται κατά διαστήματα από τους δήμους μας μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών και των τοπικών συμβουλίων.
Κύριε Υπουργέ,
Οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων δεν είναι κοινά αστικά απόβλητα και οι δήμοι δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα ή τεχνογνωσία για τη διαχείρισή τους, ώστε να προληφθεί η συνέχιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει εγκατάσταση ειδικών κάδων σε όλες τις αγροτικές περιοχές από την ΕΕΑΑ και ενημέρωση των αγροτών για να αποθέτουν σε αυτούς τους κάδους τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων. Επίσης η ΕΕΑΑ θα πρέπει να λάβει μέριμνα για τη συστηματική συλλογή και καταστροφή των συσκευασιών που θα συγκεντρώνονται όπως και για την εδραίωση μιας συστηματικής και αγαστής συνεργασίας με τους Δήμους όλης της χώρας για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρόκλησης και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών. Τέλος σημειώνουμε ότι η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων σήμερα δεν επιτρέπει ούτε καν σκέψη για δαπάνη προς ιδιώτες εργολάβους προκειμένου να αποκομίζονται με έξοδα των δήμων οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και να οδηγούνται σε φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Ρίζος Κομήτσας
Δήμαρχος Κιλελέρ