Στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ευρώπη από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και στις πρωτοβουλίες για τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο την αλληλοκατανόηση των λαών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στις συναντήσεις που είχε στο Μόναχο της Βαυαρίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Στην αποστολή συμμετέχουν ο βουλευτής της Κύπρου κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Talevski και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.
Καταδικάζουμε τον φονταμενταλισμό
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνεργασία, στην έδρα του ιδρύματος Hanns Seidel, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Ευρωπαϊκό και Διατλαντικό Διάλογο δρα Wolf Krug με τον οποίο διερεύνησαν και τις δυνατότητες συνεργασίας και κοινών δράσεων. Μετά τη συνάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «με το ίδρυμα Hanns-Seidel μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Τασσόμαστε υπέρ της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου, έχοντας ως βάση την χριστιανική παράδοση. Καταδικάζουμε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, τον φονταμενταλισμό, την μισαλλοδοξία απ’ όπου και αν προέρχεται, και προάγουμε τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο. Εμπνεόμαστε από τις χριστιανικές αξίες και βρισκόμαστε σε διάλογο με αντίστοιχες οργανώσεις του καθολικού κόσμου αλλά και του ισλαμικού. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει στον διάλογο που γίνεται για το μέλλον της την καθοριστική συμβολή που είχαν οι χριστιανικές αξίες στη διαμόρφωση του οικοδομήματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα στον δρα Wolf Krug να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε από κοινού δράσεις που προάγουν τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο για την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Και χαίρομαι διότι η πρότασή μας θα αποτελέσει βάση συζήτησης».
Στο Δημαρχείο Μονάχου
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε, επίσης, το ιστορικό Δημαρχείο του Μονάχου όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον εντεταλμένο για θέματα πολιτισμού κ. Michael Dzeba, καθώς και με τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος των «Φίλων του Αγίου Όρους» κ. Clemens Baumgärtner. Κατά τις συναντήσεις ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφέρθηκε στη διεθνή εκστρατεία που έχει εγκαινιάσει η οργάνωση για την καταγγελία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία. Εξερχόμενος δήλωσε ότι «η εδώ παρουσία μας έχει να κάνει με τις χριστιανικές ρίζες και τις χριστιανικές αξίες που αποσιωπώνται σήμερα στην Ευρώπη. Όπως έχει ειπωθεί, εάν ξεκινήσει ένα αερόστατο από την Σκανδιναβία με προορισμό την Αθήνα, σε κάθε πόλη και χωριό θα δει να υψώνεται ένα καμπαναριό, που σημαίνει ότι το χριστιανικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι χριστιανικές αξίες έχουν συνδιαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και αυτό δεν μπορεί να το αποσιωπούμε σήμερα στην Ευρώπη στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας. Φτάσαμε σε σημείο στο όνομα της “πολιτικής ορθότητας” να μην λέμε “Καλά Χριστούγεννα” αλλά “καλές γιορτές”. Νομίζουμε ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος για την Ευρώπη, γιατί αν η Ευρώπη, αφαιρέσει τις χριστιανικές αξίες στο όνομα της “πολιτικής ορθότητας” στο τέλος θα παύσει να είναι Ευρώπη. Αν δεν έχει τις χριστιανικές αξίες, το ρωμαϊκό δίκαιο, και το αρχαιοελληνικό πνεύμα τότε θα παύσει να είναι Ευρώπη. Και πάλι να ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε και προσβλέπουμε σε συνεργασία με Δήμους, όπως το Μόναχο, που έχει ακόμα ισχυρό χριστιανικό αποτύπωμα».
Στο Συμβούλιο Εκκλησιών της Βαυαρίας
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε εκτενή συνεργασία με τον διευθυντή του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας δρα Γιώργο Βλαντή.
Μετά τη συνάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις δράσεις μας ως ΔΣΟ, και ιδιαιτέρως αυτές που έχουν να κάνουν με την προστασία των θρησκευτικών μνημείων από τις πάσης φύσεως βεβηλώσεις και να επισημάνουμε ότι τέτοιες πρακτικές υποθάλπουν τον εξτρεμισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό και εντέλει την τρομοκρατία που βιώνουμε όλοι και στις μέρες μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στον διάλογο ενόψει και του κομβικού ορόσημου του 2025, κατά το οποίο συμπίπτει χρονολογικά το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών, ενώ συμπληρώνονται και τα 1700 χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε, εφόσον καταστεί δυνατόν, να διοργανώσουμε όλοι οι χριστιανοί μια κοινή εκδήλωση στην Νίκαια της Βιθυνίας στην Τουρκία, όπου δυστυχώς, ο ναός της εκεί Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί κι αυτός σε τζαμί».