Ειδήσεις

Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές-Προκλήσεις και Προτεραιότητες


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ, με θέμα: «Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές- Προκλήσεις και Προτεραιότητες» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Εισηγητές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, η κ. Εύη Γεωργιάδου Δρ. Χημικός Μηχανικός, ΕΛΙΝΥΑΕ, ο κ. Μιχάλης Χάλαρης Επ. Καθηγητής Χημείας ΔΙΠΑΕ, Υποστράτηγος Π.Σ.(έ.α.), ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης Διευθύνων Σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας HVA International, και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν η κ. Μαγδαληνή Ηλιδάκη, Προϊστάμενη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, Σ.ΕΠ.Ε. Μαγνησίας, και εκπρόσωποι σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων – μελών του ΣΒΘΣΕ, ο κ. Στυλιανός Σαράντης Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, ο κ. Στέργιος Νάρης, Δ/ντής Υγείας & Ασφάλειας Εργοστάσιο Βόλου Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και ο κ. Βασίλειος Μωραΐτης, Διευθυντής Λειτουργίας ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΕ.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους και η κ. Ρένα Μπαρδάνη Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους ο κ. Ευθ. Λέκκας, ως κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στην αποτύπωση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, στις στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, στο σχεδιασμό νέων ανθεκτικών υποδομών βασιζόμενοι στην γνώση που αποκτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα, με τελικό στόχο τη μείωση των επιπτώσεων σε πιθανά μελλοντικά φαινόμενα. Από την πλευρά του ΕΛΙΝΥΑΕ η κ. Ε. Γεωργιάδου τόνισε πως αυτό που προέχει για την αντιμετώπιση της πολύ- επικινδυνότητας (multi hazards) είναι η ενίσχυση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης για ενδεχόμενους επόμενους κινδύνους, η ετοιμότητα των θεσμών υγείας και ασφάλειας καθώς, και η ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη μείωση της τρωτότητας και της διακινδύνευσης, από τις φυσικές καταστροφές. Ο ελληνικής καταγωγής CEO της Ολλανδικής εταιρείας HVA International B.V. – Est 1879. κ. Μ. Γκουζούρης ως υπεύθυνος για την εκπόνηση του “Masterplan Thessaly”, παρουσίασε το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την προφύλαξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, με ενίσχυση φραγμάτων, επιδιόρθωση ή/και δημιουργία νέων αναχωμάτων, διαπλατύνσεις ή/και εκβαθύνσεις ποταμών, δημιουργία λεκανών συγκέντρωσης υδάτων, καθώς και στην προετοιμασία του νέου οργανισμού διαχείρισης υδάτων. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ο Υφυπουργός κ. Χρ. Τριαντόπουλος περιέγραψε τις αιτίες που οδήγησαν στην δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με συντονιστικό ρόλο στις δράσεις για την πρόληψη, αποκατάσταση, ανασυγκρότηση περιοχών που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα, αλλά κυρίως για δράσεις πρόληψης, κατασκευής ανθεκτικών έργων προσαρμοσμένων στα νέα κλιματικά δεδομένα, καθώς και στην παροχή της κρατικής αρωγής και στο διαμερισμό του κόστους των καταστροφών, μέσω ευρωπαϊκών πόρων και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η κ. Μ. Ηλιδάκη αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των εργοδοτών για λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, σε περίπτωση εμφάνισης καταστροφικών φαινομένων και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις Θεσσαλικών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες παρέθεσαν τη βιωματική τους εμπειρία μέσα από εικόνες στο πεδίο της καταστροφής, παραθέτοντας τα γεγονότα αλλά και προτείνοντας δράσεις και τρόπους θωράκισης των επιχειρήσεων έναντι μελλοντικών ομοειδών φαινομένων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να προωθήσει τα θέματα των πληγέντων επιχειρήσεων, πιέζοντας με κάθε πρόσφορο τρόπο για την άμεση αποκατάσταση των επιπτώσεων από τη φυσική καταστροφή, την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση των περιοχών και την επίσπευση των αποζημιώσεων προς τις επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Καρεκλίδης, Δημοσιογράφος – Εκδότης Όμιλος Καρεκλίδη.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακαινίσθηκε ο χώρος του κεντρικού αρχείου του Γ.Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας