Ειδήσεις

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση ΤΕΕ/ΤΚΔΘ: Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανικοί


Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση πάνω στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταννα αναδείξει τις προκλήσεις και τη δυναμική που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει στον τεχνικό κόσμο και στο επάγγελμα του Μηχανικού, κάνοντας μια εισαγωγή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων διακεκριμένων Ακαδημαϊκών και ειδικών στο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εφαρμογέςΤεχνητής Νοημοσύνης που επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας του κλάδου των μηχανικών ενώ έγινε και μια αποτίμηση όσων ήδη προσφέρουν και δύνανται να προσφέρουν στο μέλλον. Παράλληλα, αναζητήθηκαν οι επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της για τους μηχανικούς ως εναλλακτική διέξοδος σε κλασσικές ειδικότητες.

Στον χαιρετισμό του,ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίουτόνισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο εργασίας και των μηχανικών κάτι που απαιτεί από τον κλάδο να παρουσιαστεί έτοιμος να αξιολογήσει αλλά και να αξιοποιήσει τα νέα εργαλεία που προσφέρει, επιδεικνύοντας ευελιξία και προσαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Είναι προφανές ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο εργασίας και το modusoperandi στον τεχνικό κόσμο. Πόσο έτοιμος είναι όμως ο κλάδος μας ώστε να αξιοποιήσει νέα εργαλεία; Η ιστορία μας έχει διδάξει πως τεχνολογικά επιτεύγματα που άντεξαν, ήταν χρήσιμα και αναγκαία, αλλά ο κοινός παρονομαστής τους είναι ότι είχαν ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Την εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ψηφιακής
Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου
, ο οποίος τόνισε ότι η
Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή όλων μας και την αλλάζει, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τομεγάλο ζητούμενο είναι το πως θα καταφέρουμε να τη φέρουμε στα μέτρα μας και να την οριοθετήσουμε ώστε να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στη λειτουργία της Δημόσιας
Διοίκησης και να αποτελέσει συνοδοιπόρο στη ζωή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε τη σημασία  της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  Αναφερόμενος ειδικότερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η Τεχνητή
Νοημοσύνη σίγουρα μπορεί  να προσφέρει λύσεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, στις Μεταφορές ώστε να βελτιώσουμε την κίνηση στις πόλεις μας, στην Υγεία ή ακόμα και στη Δικαοσύνη». Αναφερόμενος δε στα επόμενα βήματα του
“αποκάλυψε” ότι  «την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε την πρώτη υλοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση με
την παρουσίαση του Ψηφιακού Βοηθού του gov.gr, ο οποίος θα βοηθά απαντώντας σε
συνδυαστικά ερωτήματα των πολιτών». Ο κ. Παπαστεργίου, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Το παρόν έδωσε επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, που στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει έντονα στη ζωή μας σε τομείς της καθημερινότητάς μας, που έχουν έντονο το στοιχείο της πολυπλοκότητας και των σύνθετων μηχανισμών και συστημάτων, με τον τομέα των Μεταφορών να αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα». Μιλώντας για ττην εμπέδωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μεταφορές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυτόνομη οδήγηση που ήδη είναι εδώ. «Όπου επιτυγχάνεται με αποτελεσματικό τρόπο η υλοποίηση διαδικασιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε συστήματα Μεταφορών, ενισχύεται σημαντικά ο τομέας της Ασφάλειας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξιφαράς, Σημείωσε δε, ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτό της ηθικής. «Ανοίγονται τεράστιες προοπτικές αλλά ανοίγονται και τεράστια ζητήματα κρίσιμα που σχετίζονται με την ηθική και την ανθρώπινη φύση. Άρα θα πρέπει να εξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Εμείς οι μηχανικοί στην Ελλάδα οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με αυτά τα ζητήματα και να προσπαθήσουμε, με προσοχή, με αργά και σταθερά βήματα να κατανοήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξιφαράς.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν εν συνεχεία, συζητήθηκανεκτενώς το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αλλαγές που δημιουργεί σε επίπεδο εργασιακών ευκαιριών,αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα που επηρεάζει γύρω από τον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, ο  Δρ. Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςπροχώρησε σε μια  Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές. Ο Δρ. ΙωάννηςΣολδάτος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, καθηγητής και επικεφαλής του IoTGroup στο Athens Information Technology αναφέρθηκε στο μέλλον της εργασίας και τιςευκαιρίες για τους μηχανικούς στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Δρ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςσυζήτησε για τηνεξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τα έξυπνα συστήματα λήψης αποφάσεων στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, ο Γιώργος Χρυσόμαλλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων, παρουσίασε τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση οικιακών καταναλώσεων ενέργειας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλικής Ζιάκα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις σε επιχειρήσεις - μέλη του ΣΘΕΒ για το Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία