«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη νέα τετραετία είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού, τόσο στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η διαρκής διαρροή νέων ιατρών, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προς χώρες που οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες των ελληνικών, κυρίως προς τη Γερμανία, την Αγγλία και εσχάτως στην Κύπρο είναι μια “πληγή” που πρέπει να επουλωθεί. Αυτό για τη χώρα είναι διπλό πλήγμα, καθώς επιπλέον ουσιαστικά χάνει την ‘‘επένδυση’’ που έχει κάνει για την, υψηλού επιπέδου, πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ιατρών που ξενιτεύονται. Μια από τις αιτίες που οι ιατροί στην Ελλάδα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είναι το μνημονιακό μέτρο του claw back». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή συνηγορεί σε σχετικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) για συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία των συνεπειών του claw back.
Σημειώνεται ότι το clawback είναι περικοπή πληρωμής εκτελεσμένων ιατρικών πράξεων, λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού. Καθιερώθηκε μετά τους κλειστούς προϋπολογισμούς υγείας, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «εύλογα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαμαρτύρονται, ζητώντας επιτέλους να επανεξεταστεί αυτός ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, αλλά έχει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδίων των ιατρών, προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, με συσσώρευση χρεών, έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως οι βιοπαθολόγοι, που έφυγαν στο εξωτερικό. Πιστεύω, επομένως, ότι εκτός από τις αυξήσεις στις αποδοχές των ιατρών του δημοσίου τομέα, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και την κατάργηση του clawback».
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) αποτελείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και την Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).