«Μα νομίζω ότι έχει ειπωθεί ότι θα δοθεί η δυνατότητα της ψήφου κατά συνείδηση. Άλλωστε, με βάση το Σύνταγμα οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Εδώ έχουμε και πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι έχουν διαφωνήσει δημόσια με το νομοσχέδιο. Δεν νομίζω πως υπάρχει διάθεση από κανέναν να περιορίσει τη δυνατότητα έκφρασης του βουλευτή. Άλλωστε, το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί με αυτήν την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης της τεκνοθεσίας. Στο DNA αυτής της παράταξης είναι η αγάπη για την πατρίδα, η υπεράσπιση του θεσμού της οικογένειας, ο σεβασμός στην Ορθόδοξη παράδοση. Να μην τα λησμονούμε αυτά». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τη θεσμοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, στην εκπομπή “Συμβαίνει τώρα” του astra tv με τη δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός για το ίδιο ζήτημα επισήμανε ότι «έχω τοποθετηθεί ευθαρσώς από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι αυτό οφείλει να κάνει κάθε εκπρόσωπος των πολιτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, καθημερινά τα ΜΜΕ πανελλαδικής και όχι μόνο εμβέλειας θέτουν το ζήτημα και θα έλεγα, μάλιστα, σε βαθμό που ασκούν μια πίεση προς την κοινωνία. Ακούω ότι “η κοινωνία δεν είναι ώριμη” γιατί 70 % των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις απαντά ότι δεν συμφωνεί με την τεκνοθεσία. Το ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ αγγίζει το 80%. Και βλέπω κάποιους να “κουνούν το δάχτυλο” στην κοινωνία ότι είναι “ανώριμη κοινωνία” επειδή δεν συμφωνούν αυτοί με την άποψη της κοινωνίας. Η κοινωνία είναι καλή όταν μας εκλεγεί και δεν είναι καλή όταν έχει επιμέρους διαφωνίες σε κάποια ζητήματα;». Kαι συνέχισε λέγοντας: «πιστεύω ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα, διότι όλοι εστιάζουν στο δικαίωμα ομόφυλων να ζουν μαζί -το δικαίωμα αυτό το έχουν έτσι κι αλλιώς από το σύμφωνο συμβίωσης. Η συζήτηση περί γάμου ομοφύλων δεν είναι τίποτε άλλο παρά συζήτηση περί τεκνοθεσίας, εάν θα προβάλουμε ένα νέο πρότυπο οικογένειας στην ελληνική κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να ερωτηθούν αν θέλουν να μεγαλώσουν με τέτοια πρότυπα: γονέα Α και γονέα Β. Εγώ πιστεύω πως έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν έχοντας καθαρά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο νηφάλιες προσεγγίσεις. Εύχομαι και προσεύχομαι για αυτό, όσοι εισηγούνται στο Μαξίμου αυτή την νομοθέτηση, να δούμε πιο ψύχραιμα την πραγματικότητα».
Βελτιωμένη η εικόνα της χώρας
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «οι προϋποθέσεις η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη είναι υπαρκτές. Βεβαίως, η περσινή χρονιά, το 2023, ήταν μια δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, που δοκιμάστηκε και από δυστυχήματα και από την μεγάλη καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. Αλλά πιστεύω ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το 2024. Στην οικονομία έχουν γίνει άλματα. Η χώρα πια πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Έχουμε αυξήσεις για πρώτη φορά και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνέχεια της αύξησης στις συντάξεις. Τα δείγματα γραφής της προηγούμενης περιόδου είναι θετικά και στον τομέα της ανάπτυξης -η χώρα μας έχει πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό. Επενδύσεις γίνονται στη χώρα. Είχαμε μια έκρηξη στο κομμάτι του τουρισμού και, βεβαίως, σε όλα αυτά επιδρά θετικά και η προσέγγιση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την άμβλυνση των εντάσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών. Όλα αυτά βελτιώνουν αναμφίβολα γενικότερα την εικόνα της χώρας».
Μίνι ανασχηματισμός
Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά. Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο και νομίζω ότι και ο μίνι ανασχηματισμός, οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, δείχνουν ότι η κυβέρνηση συναισθάνεται την ανάγκη να γίνονται και διορθώσεις εκεί που υπάρχουν ολιγωρίες ή λάθη. Συνήθως, όταν γίνεται μια διόρθωση ή ένας ανασχηματισμός -εδώ δεν ήταν ένας ευρύς ανασχηματισμός, ήταν μια διόρθωση που στόχευε κυρίως στο κομμάτι της ασφάλειας- η συνήθης κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι είναι μια ομολογία λαθών, αποτυχίας. Από την άλλη, όμως, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το να αντιμετωπίζει κανείς κατάματα την αλήθεια και να προβαίνει γρήγορα με άμεσα αντανακλαστικά στις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται. Ο πρωθυπουργός αυτό έκανε στον τομέα της ασφάλειας -εσείς που μεταδίδεται ειδήσεις, το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα και την καθεμιά ότι υπήρχαν μια σειρά κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, που έδειχναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχαμε φαινόμενα οπαδικής βίας, είχαμε δολοφονίες αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος».
Διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων είπε ότι «πρόσφατα είχα και εγώ συνάντηση με μια ομάδα κτηνοτρόφων από περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι είναι έντονα ανήσυχοι ενόψει του καθορισμού της τιμής παραλαβής του πρόβειου γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Όπως ξέρετε, μετά τους ελέγχους που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η τιμή του πρόβειου γάλακτος. Είχε φτάσει ακόμη και το 1,70 ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πίεση προς τα κάτω στις τιμές παραγωγού. Ακούμε για συμβόλαια που προτείνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, στο 1,5 ευρώ περίπου. Αυτό είναι, θα έλεγα οριακό για την επιβίωση των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό κάμπο, μετά και τη δοκιμασία που είχαμε από τις πλημμύρες, την αύξηση του κόστους παραγωγής και των ζωοτροφών. Στη συνάντηση που είχαμε, εξήγησα ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει με εγγυημένες τιμές, όπως κάποιοι επιμένουν εμμένοντας σε άλλες παρωχημένες εποχές. Εκείνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι πρώτον, να στηρίξει περισσότερο το κόστος παραγωγής. Εκεί μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις. Και θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε και από την πλευρά των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, πιο συγκεκριμένες προτάσεις και βεβαίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να εντείνουν τις προσπάθειές τους».