«Επειδή το πρόγραμμα “Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία” συνιστά έμπρακτη απόδειξη της οφειλόμενης κοινωνικής ευαισθησίας της πολιτείας προς τα αδύναμα μέλη της, δεν πρέπει στην πιλοτική εφαρμογή του να υπάρχουν παρανοήσεις ή ερωτηματικά». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με την εφαρμογή της β´ φάσης του ανωτέρω προγράμματος στην επικράτεια και ειδικότερα στον νομό Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπήρξε αποδέκτης διαμαρτυριών από ΑμεΑ, που συμμετείχαν στις διαδικασίες του εν λόγω προγράμματος και εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και στον τοπικό Τύπο, σχετικά με την επιλογή των ωφελούμενων και την απουσία αξιολόγησης από τις ειδικές επιτροπές του προγράμματος.
Στην ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία” αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό βήμα για την άμβλυνση όψεων κοινωνικού αποκλεισμού αναπήρων συμπολιτών μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων με κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή ψυχική αναπηρία και άτομα με αναπηρία όρασης ή ακοής, από αμειβόμενο Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους.
Μετά την επιτυχή εφαρμογή του στην Αττική, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, στη Λάρισα καταγράφονται ενστάσεις σχετικά με την διαδικασία εφαρμογής του. Εν δυνάμει δικαιούχοι του προγράμματος διαμαρτύρονται (εφημ. Ελευθερία 03.01.2024) για την επιλογή των ωφελούμενων ανάπηρων πολιτών, λόγω της απουσίας αξιολόγησης των συμμετεχόντων από ειδική για τον σκοπό αυτό επιστημονική επιτροπή. Όπως επισημαίνουν, η αξιολόγηση των αναγκών των αιτούντων από την εν λόγω ειδική επιτροπή, η συγκρότηση της οποίας προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, δεν πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον για τον νομό Λάρισας. Συνεπώς, υφίστανται υπόνοιες ότι δεν ιεραρχήθηκαν ορθά οι ανάγκες του κάθε ανάπηρου πολίτη, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση στα μάτια των αιτούντων -και δυνητικά ωφελούμενων- την κοινωνική δικαιοσύνη του όλου εγχειρήματος».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά την αρμόδια υπουργό:
- Υπήρξε απουσία αξιολόγησης από τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία αρμόδιες επιτροπές, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» στον νομό Λάρισας, όπως διατείνονται οι διαμαρτυρόμενοι; Αν ναι για ποιον λόγο;
- Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων όσο και για το έργο της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, ώστε να διασαφηνιστεί πληρέστερα η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος;