Δεν πρόλαβε καλά-καλά να φύγει από τη χώρα μας η γερμανίδα καγκελάριος, κ. Α. Μέρκελ, και ήδη αποκαλύπτεται το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψής της. Οι ηγεσίες τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας, λειτουργώντας περισσότερο ως εκπρόσωποι-managers μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, συμφώνησαν φαίνεται ότι το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί προνομιακό χώρο για…μπίζνες.
Εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει το γεγονός ότι η οικονομική ασφυξία και η απαξίωση στην οποία οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της κυβερνητικής πολιτικής θα αποτελέσει το όχημα για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών πλευρών της δράσης της. Δυστυχώς, με τις πληροφορίες όχι απλώς για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά για τη σχεδόν δρομολογημένη παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Λάρισας σε γερμανική εταιρία, επιβεβαιωνόμαστε.
Από πολύ νωρίς έχουμε διατυπώσει ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σκέψη διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μέσω της μεθόδου των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Απορρίπτουμε τις μέχρι τώρα πολιτικές και πρακτικές και διεκδικούμε μία πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που στηρίζεται στην πρόληψη και στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση. Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ζήτημα με τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πλευρές και δεν μπορεί παρά να παραμείνει υπό τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών.
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του ΦΟΔΣΑ της Λάρισας πρέπει να απαντήσουν αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη συνεργασία με την εταιρία την οποία προτείνουν, και συγκεκριμένα όχι μόνο στο οικονομικό τίμημα της σχετικής πρότασης, αλλά και σε όλους τους τεχνικούς και περιβαλλοντικούς όρους που σχετίζονται με το έργο. Θεωρούμε αδιανόητο τόσο σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής να γίνονται στο παρασκήνιο. Γιατί, λόγου χάρη, δεν λένε στους πολίτες την αλήθεια, ότι από τη στιγμή που γίνεται λόγος για συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, στην ουσία ιδιωτικοποιείται όλη η διαδικασία, ήδη από το στάδιο της αποκομιδής των απορριμμάτων, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, τον μη διαχωρισμό των απορριμμάτων κ.λπ.; Γιατί δεν λένε στους πολίτες ότι η χρήση των απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον και λειτουργεί ευθέως ανταγωνιστικά και υπονομευτικά προς την ανακύκλωση;
Πάγια θέση μας, ως «Θεσσαλίας της Αλληλλεγγύης και της Οικολογίας», είναι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην κατεύθυνση κατ’ αρχήν της διαμόρφωσης πολιτικών και σχεδίων πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών, διαχωρισμού των επικινδύνων αποβλήτων, με υιοθέτηση οικονομικών και κοινωνικών εργαλείων και ενσωμάτωσή τους στις τομεακές πολιτικές. Είμαστε υπέρ ενός συστήματος αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, σε τέσσερα επίπεδα (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, Δήμου – μεγάλων Δήμων ή ομάδων Δήμων – ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας – διαπεριφερειακό), πάντοτε υπό το δημοκρατικό έλεγχο των τοπικών κοινωνιών και με αναντικατάστατο το ρόλο του Δημόσιου Τομέα. Είμαστε υπέρ της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης, που να λαμβάνουν υπόψη τους και να αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να μην συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά βάρη στον πολίτη.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η εμμονή σε ένα προαποφασισμένο πριν από χρόνια σχέδιο διαχείρισης, που σκοπό έχει την τροφοδότηση με σύμμεικτα απορρίμματα μονάδων επεξεργασίας τις οποίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες επενδυτές είναι καταστροφική. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ούτε στάση σιωπής ούτε βέβαια αποφάσεις σε κλειστό κύκλο με fast track διαδικασίες, τις συνέπειες των οποίων θα επωμιστούν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες, τη στιγμή που στις πλάτες τους θα κερδοσκοπούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντίθετα, απαιτείται άμεσα τόσο η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου όσο και η έναρξη μίας εκτεταμένης δημόσιας συζήτησης για το θέμα με τη συμμετοχή τόσο των αυτοδιοικητικών φορέων (Δήμων, Περιφέρειας) όσο και επιστημονικών φορέων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και συλλογικοτήτων των θεσσαλών πολιτών.